Közélet

2008.04.17. 09:51

Extrém érettségi tárgyak: csillagászat, úszás

Folyamatosan bővül azoknak a tantárgyaknak a köre, amelyek érettségi vizsgatárgyként választhatóak.

M.A. .

Kecskeméten évek óta lehet testnevelésből, rajzból, vagy éppen mozgókép kultúra- és médiaismeretből érettségizni. A Katedra Informatikai és Művészeti Szakkközépiskola azonban valami egészen különlegessel rukkolt elő: itt jövő év májusában már csillagászatból is lehet majd érettségi vizsgát tenni. A tananyagot és az érettségi vizsgakövetelményeket Szijártó Sándor, az iskola tanára dolgozta ki:

– 2007 szeptemberében kezdtük el iskolánkban oktatni a csillagászatot, mint választható tantárgyat, a 11. évfolyamon. Két év elteltével lehet előszőr érettségizni belőle. Magam is kíváncsian várom, mivel egyelőre az országban mi vagyunk az egyetlenek, ahol a csillagászat engedélyezett és akkreditált érettségi tantárgy lett - mondja a fizika-informatika szakos tanár.

A Katedra Szakközépiskolában egyébként többek között rajz- és vizuális kultúrából is lehet érettségizni, de a rajzot és a testnevelést más középiskolákban is rendszeresen választják a diákok érettségi tárgyként.

– Nálunk a klasszikus tárgyak mellett a testnevelést, az éneket és a médiaismeretet szokták választani érettségire a tanulóink - kezdi Lukács Lajos, a Bányai Júlia Gimnázium igazgatója. Ezek központi követelményre épülő tárgyak, így tulajdonképpen csak a szervezésben jelentenek plusz odafigyelést. Volt már rá példa, hogy egy tanulónk az úszást választotta gyakorlati érettségifeladatként, testnevelésből. Az érettségiztető bizottság így kivonult az uszodába.

Sokan egyébként tévesen hiszik, hogy az érettségin ezek úgynevezett  "menekülőtárgyak". Jellemzően ugyanis azok a diákok választják ezeket a tárgyakat, akiknek a továbbtanulásához valóban szükséges ezen tantárgyak részletesebb ismerete.

A Katona József Gimnáziumban is rendszeresen érettségiznek diákok testnevelésből és művészeti tárgyakból. Idén a filozófia, az emberismeret- és etika tárgyakat is megjelölték jónéhányan, mint érettségi tárgyat.

A Bolyai János Gimnáziumban idén lesz negyedik éve, hogy mozgóképkultúra és médiaismeretből is lehet érettségit tenni. A tantárgyat dr. Kovács István tanítja a diákoknak. – Ez tulajdonképpen egy projekt-érettségi, amit nagyon kedvelnek a diákjaim. Októberben kapnak egy feladatot: adott témában készítsenek filmetűdöt vagy fotósorozatot, illetve elemezzenek egy konkrét  filmet. Ezt az esszét áprilisig leadják, munkanapló illetve forgatókönyv melléklettel. Ezt követően májusban van még egy klasszikus írásbeli érettségi is. Erre a kettőre együttesen kapnak aztán érdemjegyet.

A tanárok és iskolaigazgatók egyébként gyakran tapasztalják: a választott illetve a projekt-jellegű érettségire a diákok sokkal lelkesebben készülnek. Részben, mert a saját kreatív ötleteiket is hozzátehetik a tanultakhoz, részben pedig mert itt is érvényesül a régi szabály: ami nem kötelező, az sokkal érdekesebb. 

Címkék#oktatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!