Közélet

2008.03.13. 09:23

Ebrendelet: a kutya harap, a gazdi fizet

Sok a panasz Kecskeméten a szabadon futtatott kutyákra. A parkokban, tereken pihenő és sétáló idősek és a kisgyerekesek félnek.

M.A.

Több kecskeméti olvasónk kereste meg szerkesztőségünket az utóbbi napokban: a tavasz közeledtével egyre gyakoribb, hogy a parkokban és köztereken póráz és szájkosár nélkül, szabadon futtatják kutyáikat az ebtulajdonosok. Van, aki attól tart, egy nagyobb testű eb megijeszti, esetleg megharapja gyermekét. Többen felvetették: miért nem ellenőrzik - és ha szükséges, büntetik -, szigorúbban a szabályokat megszegő ebtartókat.

A polgármesteri hivatal igazgatási osztályának vezetője, dr. Bodóczky Judit elmondta: – A kutyatartás szabályait kormányrendelet, valamint helyi rendelet is szabályozza. A helyi rendelet azonban nem lehet szigorúbb vagy ellentétes a magasabb szintű rendelkezésnél. A kormányrendelet egyértelműen fogalmaz, mi számít szabálysértésnek. Ebben az szerepel: tilos játszótérre kutyát bevinni vagy beengedni, tilos az ebet belterületen felügyelet nélkül közterületre engedni, kóborolni hagyni. Ez a két eset önmagában megvalósítja a "veszélyeztetés kutyával" elnevezésű szabálysértést. Ezek harmincezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

A rendeletből az is kiderül, hogy a kutya méretétől és fajtájától függetlenül kötelező a póráz és a szájkosár használata vadászterületen, természeti területen, és közforgalmú közlekedési eszközökön. Ezek hiányában szintén kiróható a szabálysértési bírság. 

A városi köztereken és parkokban tehát nem írja elő a szabály kötelezően a póráz és a szájkosár használatát. A kutyát azonban itt sem lehet megfelelő kontroll nélkül hagyni. – A kutya viselkedéséért az eb felügyeletét ellátó személy felel, vagyis aki sétáltatja. Ő eldöntheti, képes-e szájkosár és póráz nélkül visszafogni, rendre utasítani a kutyáját, ha szükséges. Ez független a kutya méretétől, és a fajtájától is. Előfordulhat, hogy a gazdi rosszul ítéli meg kedvencét. Az bizony sokba kerülhet. Ha ugyanis az eb harapással vagy bármilyen más módon nyolc napon belül gyógyuló sérülést okoz közterületen bárkinek, akkor a gazdát ötvenezer forintra büntetheti az önkormányzat. Már ha a sértett bejelentést tesz az esetről - mondja az osztályvezető.

(A súlyos sérülések pedig a rendőrséghez tartoznak.) Ilyen szabálysértési eljárás 2006-ban és 2007-ben is mindössze kettő volt Kecskeméten. Idén azonban már négy bejelentés  érkezett kutyával való veszélyeztetés miatt. Az ebtartók megfelelő viselkedését és a kutyatartással kapcsolatos szabályok betartását a járőrpárban dolgozó közterület-felügyelők ellenőrzik.

– Kollégáim az elmúlt évben rendszeresen figyelmeztették a kutyásokat a helyi ebtartási rendelet betartására, de még nem büntettek. A fokozatosság elvét valljuk, így először arra törekedtünk, hogy tájékoztassuk kötelezettségeikről az ebtartókat. Erre legalább ezerötszáz esetben volt szükség - mondta el lapunknak Molnárné Gondi Etelka, a kecskeméti közterület-felügyelet vezetőhelyettese.

Újra összeírás

Utoljára nyolc éve volt a megyeszékhelyen ebösszeírás. Akkor több mint 17 ezer 500 kutyát regisztráltak. A város idei költségvetésében szerepel az eb- és haszonállat összeírás. Ennek szervezése folyamatban van.

Címkék#Állati

Ezek is érdekelhetik