Közélet

2008.03.30. 10:15

A kutyák is érzik a tavaszt

Tavasszal sokszorosára nő az utcán kóborló ebek száma. A „szerelemtől megittasult” négylábúak képesek eltépni láncukat, átásni magukat a kerítések alatt.

Sz. A.

A házőrzőkre évente négyszer tör rá az úgynevezett párzási láz, mégis rendszerint kikeletkor veszik legtöbben nyakukba a nagyvilágot. Az elszabadult kutyák aztán falkákba verődve kóborolnak a „lányos házak” környékén. A gyepmesterek számára ez valódi dologidőt jelent.
Magyarországon évente több ezer kutya végzi valamelyik gyepmesteri telepen. A statisztikák szerint az ebek egy részétől betegség miatt válnak meg gazdáik, vagy egyszerűen rájuk unnak. Másokat a rossz bánásmód űz el otthonról. Jelentős hányaduk viszont ösztöneinek engedve maga szökik el, főleg így, tavasszal, s mielőtt még hazatérhetne a gyepmester hurkában találja magát. A befogott négylábúak általában két hét haladékot (karantén) kapnak, hátha időközben jelentkezik valaki értük, esetleg átveszi őket valamelyik kutyamenhely. Tizennégy nap után egy injekció fájdalommentesen átsegíti őket az örök vadászmezőkre.
A kiskunfélegyházi sintértelep azon kivételek közé tartozik, ahol csak nagyon súlyos betegség esetében és kizárólag orvosi indok alapján oltanak el ebeket. S hogy a humánus hozzáállás következtében gyarapodó létszám mégse váljék kezelhetetlenné, időnként örökbeadási akciókat hirdetnek. Ilyenkor 1200 forint ellenében mindenki kedvére választhat a négylábúak közül, melyek fotóit a telep weblapján is meg lehet nézni.
Nagy József gyepmester lapunknak elmondta: havonta harminc-negyven ebet fog be, közülük sokat néhány napon belül ki is váltanak. A telepen jelenleg huszonnégy kutya van, a kicsitől a nagyig, a fajtatisztától a keverékig, vegyesen. Tizennégyen a kenneleken osztoznak, a többi kénytelen beérni az udvaron felállított ólakkal. Étkeztetésükről a telepet működtető Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet gondoskodik, de heti egy-két alkalommal Nagy József is átutazik Szentesre, ahonnan rendszerint jókora adag csemegének számító liba- és csirkefejjel, szegycsonttal tér haza.
A gyepmesteri teleppel szomszédos kutyamenhelynek harmincnégy lakója van. Szükség esetén néhány kutyát át tud venni a gyepmesteri teleptől, de csak nagyon indokolt esetben – tájékoztatta lapunkat Némedi Erzsébet. A menhely vezetője elmondta: rendszerint három ketrecet üresen hagynak, hogy szükség esetén legyen hová elhelyezni a beérkező kutyákat. A tartalékketrecek egyikét most épp egy kölyökkutya lakja. A mindössze néhány hónapos ebet az autópályán tették ki.
Némedi Erzsébet szerint: sokan haragszanak a kóbor kutyákra, pedig sosem az állat a vétkes, hanem az ember, aki megveszi, majd néhány hét után ráun kutyájára és túlad rajta.
A félegyházi kutyamenhelyt a HEROSZ és a Fidó bácsi Közhasznú Alapítvány működteti. Az állatok gondozásába néhány lelkes fiatal is rendszeresen besegít.   


Örökbeadás szerződéssel
Az örökbeadás szerződés alapján történik. Ebben az örökbefogadó vállalja, hogy betartja a helyi önkormányzat ebtartási rendeletét, és megfelelő körülményeket biztosít az örökbefogadott állat számára. A gyepmesteri telep viszont garantálja, hogy amennyiben a kutya az egyhónapos szoktatási idő alatt nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, térítésmentesen visszafogadja. Az ebbel együtt az állat oltási igazolásait is megkapja az örökbefogadó.


Adalék:
Magyarországon jelenleg háromezer-kétszáz településen működik sintér- vagy gyepmesteri telep. A befogott állatok számát azonban még hozzávetőlegesen is nehéz megállapítani. Az országban körülbelül száz kutyamenhelyt tartanak nyilván. Ezek a gazdátlan állatok legfeljebb tíz százalékát tudják befogadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!