Közélet

2008.01.22. 06:00

Vihar a víziközmű társulat körül

Pénteken lakossági fórumon akarták megtudni a helybeliek: törvényesen alakult-e meg a víziközmű társulat. A településen ugyanis többen vélik azt, hogy a szennyvízcsatorna-beruházásban érdekeltek többségének tudta nélkül segítette életre a szervezetet a városháza.

M. J.

A városi önkormányzat tavaly október 25-én nyújtotta be pályázatát az összesen mintegy ötmilliárd forint költségű csatornaépítés állami támogatására. Ahhoz, hogy a főhatóság érdemben foglalkozzék a pályázati dokumentációval, csatolni kellett az érintett háztartások tulajdonosainak nyilatkozatát arról, hogy vállalják a tizenöt százalék önrész fizetését. Ennek a szándéknak a hitelesítésére, illetve a lakossági önrész befizetésének bonyolítására hozták létre előzőleg a víziközmű társulatot.

Mészáros István a városfejlesztő kulturális egyesület elnöke és rajta kívül többen azt állítják, hogy a társulat létrehozása nem volt törvényes.  A jogszabály akkor ismeri el az ilyen szervezetet, ha a beruházásban érdekeltek legalább 66 százaléka képviselteti magát benne. Ezzel szemben a kőrösi víziközmű társulat alakuló ülése állítólag 64 százalékos részvételű volt, ezért nem lehetett határozatképes, így meg sem alakulhatott.

A pénteki lakossági fórumon megjelent mintegy háromszáz résztvevő közül többen a költséges ügyintézői apparátus korai működtetését kifogásolták. Szerintük a beruházás 2009-2010-ig tartó előkészítő szakaszában nincsenek feladatai a társulatnak. A pályázati kiírás az előkészítés időszakában csak a lakossági részvételi akaratot kéri dokumentálni, nem kell banki igazolás, így semmi nem indokolja, hogy a társulat konkrét feladatok nélkül is fenntartson fizetett alkalmazottakat- mondják. Igen ám, de a pénzkezelések már elkezdődtek, ugyanis nem csak szándéknyilatkozatokat szedett a társulás, hanem megköttették a lakossággal az előtakarékossági szerződéseket is.

A többség havi kétezer forintos törlesztést vállalt, aki pedig nem szerződött, attól a pénz adók módjára behajtható. De csak akkor, ha szabályosan működik a társulat. Nos, épp  ezt szeretnék tisztázni, valamint a pénzintézettel kötött szerződése érvényességét. A Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-vel kötött megállapodások ugyanis attól a pillanattól élnek, hogy a pénzintézet elfogadta és visszaigazolta az ügyintézők által bonyolított szerződéseket.  Azonban ilyen visszaigazolást állítólag senki nem kapott még, ezért az érintettek felháborítónak tartják, hogy a havi kétezer forint önrészt köztartozásnak minősítik.

A lakossági fórumon Czira Szabolcs polgármester tájékoztatott a csatorna beruházás pályázásának előkészítéséről és visszautasította a szabálytalanságokkal kapcsolatos feltételezéseket, ám ennyivel a társulat működésével kapcsolatos kérdéseket továbbra sem sikerült megnyugtatóan tisztázni. A polgármester hozzátette: akiket nem tudott meggyőzni, azok alkalmas helyen jogorvoslatot kereshetnek. Mészáros István egyesületi elnök ezt megelőzően egy nyilvános közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy nem ártana házon belül felülvizsgálni a társulást, mert ha a főhatóságok találnak kifogást, annak súlyos következményei lehetnek a nagyberuházásra nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!