Közélet

2008.01.17. 09:47

Veszélyes zebrák a Széchenyivárosban

Panaszkodnak a lakók: egyre gyakoribbak a személyi sérüléssel járó balesetek Kecskeméten a Március 15-e utca gyalogátkelőhelyein. A romló statisztikát már a közlekedési rendőrök is észrevételezték.

M.A.

A gyakori gyalogosgázolásra, balestekre panaszkodnak a Március 15-e utca környékén lakók. Állítják: az elmúlt hónapokban többszörösére nőtt a gyalogosgázolás a kereszteződésekben kijelölt átkelőhelyeken. Hiába ugyanis a zebra, az autósok gyakran nagy sebességgel közelítenek, és nem adják meg az elsőbbséget a járdáról lelépő gyalogosoknak.

– A reggeli és a délutáni-esti csúcsforgalom idején szinte lehetetlen veszélytelenül átjutni a túloldalra - panaszolja az egyik járókelő a Március 15-e utca és a Szimferopol tér kereszteződésénél lévő zebránál. Itt is és a következő gyalogátkelőnél is ( Március 15-e utca - irinyi utca sarka ) rengeteg gyerek és középiskolás jár, és sajnos gyakran ők a balesetek elszenvedői. Tenni kellene ide egy lámpát, vagy legalább egy sárga villogó jelzést, hogy figyelmeztesse az autósokat: itt bizony nagy a gyalogosforgalom!

Tény: az újonnan megépült társasházakban rengeteg az iskolás és az óvodás korú gyermek, akik a környékbeli iskolákba járnak, többnyire gyalogosan. Az autóforgalom is óriási, hiszen Hetény és a Vacsi-köz felől is rengetegen közlekednek autóval ezen az útszakaszon.
– Észleltük mi is a problémát, a kollégáim jelezték: az őszi iskolakezdés óta valóban több gyalogost érintő baleset is volt a Március 15-e utcában, amelynek m,integy a fele történt kijelölt gyalogátkelőhelyen - mondja Mihályné Bornemissza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság sajtószóvivője.

– Ez az útszakasz egyébként több ponton is kritikus: egyrészt az egész Március 15-e utca közvilágítása gyenge,  másrészt a megnövekedett forgalom miatt valóban szükséges lenne a Március 15- Irinyi utca kereszteződésébe egy lámpás kereszteződés vagy egy körforgalom kialakítására. Emellett a Szimferopol téri gyalogátkelőhöz sem ártana legalább egy figyelemfelkeltő sárga villogó lámpát kihelyezni. - mondja a sajtószóvivő.

A balesetek számának csökkentése érdekében a rendőrség észrevétellel és javaslattal élhet a városháza felé, hogy milyen megoldásokkal lehetne csökkenteni az adott útszakaszon a balesetek előfordulását. A közlekedésiek ezt már meg is tették.

– Ismerjük a városrésznek ezt a gondját, és igyekszünk intézkedni. - mondja König István, az önkormányzat városüzemeltetési csoportjának vezetője.  – A közvilágítás az utcában valóban megerősítésre szorul, meg kell szüntetnünk az úgynevezett "sötét zónákat". A város 2005-ben elfogadott és ma is érvényben lévő közlekedési koncepciójában már szerepel a Március 15-e utca - Irinyi utcai problémás csomópont átalakítása. eszerint ott körforgalom lesz kialakítva.

A város 2008-as költségvetésének elfogadása előtt azonban arról még nem tudok nyilatkozni, hogy rendelkezésre áll-e majd ebben az évben megfelelő összeg a megvalósításra, illetve a közvilágítás megerősítésére. De a balesetek számának csökkentése érdekében mindenképpen igyekszünk valamilyen módon javítani a jelenlegi helyzeten. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!