Közélet

2008.01.05. 13:39

Véres lé öntötte el a fehér havat

Ismeretlen eredetű véres folyadék öntötte el a kiskunfélegyházi Csólyosi úti tanvágóüzem kerítése és az úttest közötti területet. A szennylé kétségtelenül valamelyik húsfeldolgozó üzemből származik. Kérdés: melyikből, mert egyelőre egyik sem vállalta.

Sz. A.

A lakók péntek reggel vették észre a tanvágóüzem és az úttest közötti területet borító, akkorra már megfagyott véres folyadékot. Azonnal értesítették önkormányzati képviselőjüket, Retkes Illést, aki az ügy kapcsán lapunkat is megkereste.

A Csólyosi útiak – erre az útra nyílik mindkét üzem –  szerint,  nem először történt meg, hogy a környéket elárasztotta a valamelyik üzem húsmosójából származó szennylé. Télen még úgy-ahogy elviselhető a bűz, mert gyorsan megfagy – állítják, de nyáron egyszerűen kifordul az ember gyomra tőle. Éjjel-nappal kénytelenek zárva tartani az ajtókat, ablakokat, másképp a házakat is megtölti a förtelmes szag.

A környékbeliek úgy vélik, a véres szennylé a Hungary Meat Kft. vágóhídjáról szivárog az útra. A vágóhíd alkalmazottai viszont határozottan állítják: a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola a ludas az ügyben. Ezt a véleményt osztja Lénárt József is. A polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának környezetvédelmi referense lapunknak elmondta: a helyszínen tapasztaltak alapján, neki is meggyőződése, hogy a véres lé a tanvágóüzemből folyt ki a  kerítésen túlra.

A tanvágó üzem vezetője viszont cáfolja a feltételezést. Császár Nándor szerint a tanvágóüzem jóval alacsonyabban fekszik a  nagy vágóhídnál, így az onnan kiszivárgó szennylé egyszerűen „keresztül folyik rajtuk”, azt a látszatot keltve, hogy tőlük származik.

Egy másik önkormányzati képviselő, Gyenes Attila lapunknak elmondta, a probléma nem új keletű. Már az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ATIKÖFE) is foglalkozott vele, mi több, elrendelte az üzemek körüli teljes talajcserét.

Tegnap délben Ágoston Tibor, a tanvágóüzemet is működtető szakképző intézmény vezetője felhívta szerkesztőségünket és közölte: bár nem tőlük származott, a kifolyt véres folyadékot a Hungary Meat Kft. munkatársaival közösen eltávolították, a helyszínt fertőtlenítették. Hétfőn pedig megvizsgáltatják a két üzem közös szennyvízrendszerét. Egyébként a tanvágó csőrendszerét épp csütörtökön zsírtalanította a Bácsvíz Rt. – tette hozzá az igazgató.

A probléma nem újkeletű, de az illetékesen nem intézkednek

– Rendkívül bosszantó, hogy megismétlődött a probléma. Amióta itt lakom, azóta többször volt részem látni a véres folyadékot. Volt olyan eset, amikor egészen a házunk elé folyt. Még az a szerencse, hogy hideg van és nem érződik a bűz. Nyáron egyszerűen képtelenség megmaradni az udvaron. Hiába szólunk az illetékeseknek, semmi sem változik. Jó lenne, ha végre találnának valamilyen megoldást erre a lehetetlen állapotra – mondta el Szabóné Ficsór Andrea, akinek véleményét többen is osztják a vágóhidak környékén.

Sz. A. A probléma nem újkeletű, de az illetékesen nem intézkednek – Rendkívül bosszantó, hogy megismétlődött a probléma. Amióta itt lakom, azóta többször volt részem látni a véres folyadékot. Volt olyan eset, amikor egészen a házunk elé folyt. Még az a szerencse, hogy hideg van és nem érződik a bűz. Nyáron egyszerűen képtelenség megmaradni az udvaron. Hiába szólunk az illetékeseknek, semmi sem változik. Jó lenne, ha végre találnának valamilyen megoldást erre a lehetetlen állapotra – mondta el Szabóné Ficsór Andrea, akinek véleményét többen is osztják a vágóhidak környékén. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!