Közélet

2008.01.20. 09:40

Tombol az influenza

Van olyan iskolai osztály kiskunhalason, ahol a 30 diák közül mindössze 4 gyereknek tartottak órákat. Ha tovább emelkedik az influenzás diákok száma, az is elképzelhető, hogy rövid időre bezárják az iskolát.

P. Á. - B. F. I.

Az enyhe párás időjárás kedvez az influenza terjedésének. A legtöbben fejfájással, hasmenéssel, izom és végtagfájdalmakkal, valamint magas lázzal keresik fel az orvosi rendelőket. Elsősorban a kisgyerekeket, az idős és beteg, legyengült immunrendszerű embereket támadja meg a vírus.

A hétvégére várják az influenzajárvány első nagy robbanását a halasi régióban. Az elmúlt napokban a többszörösére emelkedett az influenzás megbetegedések száma a helyi iskolákban és óvodákban.

A legtöbben a Felsővárosi Általános Iskolába betegedtek meg a gyerekek közül, van olyan osztály, ahol a harmincfős létszámból, mindössze négy kisdiáknak tartottak órát. Az iskolában tanuló 660 gyermekből már közel kétszázan betegedtek meg. Ha tovább emelkedik az influenzás gyerekek száma, akár az iskolát is bezárhatják rövid időre, ezt azonban szeretné elkerülni az iskola vezetése, mert akkor azt a nyári szünet rovására kell megtenniük. Egyelőre azonban folyamatosan emelkedik a megbetegedések száma a többi iskolában és óvodában is.

Az iskolákban, az óvodákban és a szociális otthonokban a gyerekek és az idősek több gyümölcsöt kapnak ezekben a napokban. A tanórai szünetekben és a testnevelésórákon pedig a friss levegőre viszik a diákokat, valamint jobban odafigyelnek a pedagógusok arra is, hogy a gyerekek gyakrabban mossanak kezet.

Zsúfoltak az orvosi rendelők, ahol a háziorvosok sokszor a rendelési időn túl is fogadják a betegeket, hogy mindenkit el tudjanak látni. Közben a Semmelweis Kórházban látogatási tilalmat rendeltek el határozatlan időre. A hozzátartozóknak a portán kell leadniuk a csomagokat, amit aztán feljuttatnak a betegeknek. A gyermekosztályon is csak azok a szülők lehetnek bent a gyerekeikkel, akik még az influenzajárvány kitörése előtt mentek be a kórházba. Csak kivételes esetben engedik be a szülőket.

Nagyjából keddig még tartani fog a szokatlanul enyhe időjárás, így egyelőre nem tudni, hogy meddig lesz érvényben a látogatási tilalom. A szakemberek szerint azonban még most sem késő a felvenni a védőoltást, ami egy hét után ad védettséget.

Bács-Kiskunban közepes fokú a járvány

Mivel a háziorvosok elmúlt heti jelentéseit mindig hétfőn összegzi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorovosi Szolgálat, dr. Molnár Ilona, az ÁNTSZ kecskeméti igazgatója ezekre, valamint saját becsléseire alapozva adott tájékoztatást. Ezek szerint Bács-Kiskunban közepes intenzitású influenzajárvány van. Erről akkor beszélünk, ha a százezer lakosra jutó megbetegedések száma 200 és 500 között van. A legutóbbi összegzés alkalmával a megyében 2,2 ezrelék volt az arány, vagyis százezer lakosra 220 influenzaszerű megbetegedés jutott. Molnár Ilona szerint minden bizonnyal ez a hét sem okozott változást a minősítésben, tehát a megye nem érte el az 500 beteg feletti, magas fokú szintet.

Mivel azonban Baranya-, Fejér- és Pest megyében magas szintű a járvány (utóbbiban 5,31 ezrelék), nem kizárt, hogy az említett területekről Bács-Kiskun felé is terjedhet a jövő héten az influenza. Ez legnagyobb valószínűséggel Kecskemét térségében és a Felső-Kiskunságban történhet meg, ahonnan sokan dolgoznak Budapesten.

P. Á. - B. F. I. -->

Ezek is érdekelhetik