Közélet

2008.01.19. 06:00

Tizenhárom milliárd az idei tét

Több, mint nyolcszázmilliós mínuszból fordult nyereségesre a kecskeméti megyei kórház költségvetése tavaly. Idén a mintegy tizenhárom milliárdos beruházásra koncentrálnak.

T. V.

Tervezhetőbb évet kezdett idén a kecskeméti megyei kórház. Az elmúlt esztendőtől eltérően ugyanis most az intézmény a teljes évre vonatkozó volumenkorlátot ismeri. Svébis Mihály főigazgató elmondta: ha a súlyszámot év közben nem csökkentik, és a kórház ügyesen sáfárkodik, akkor talpon tud maradni. Nyilvánvalóan ez a legfontosabb feladat, de e mellett most indulnak a pályázatok a nemzeti fejlesztési programokra.

A kecskeméti intézmény 13,3 milliárdra nyújtja be a pályázatot, hiszen az Izsáki úti telephelyet megszüntetnék, és a Nyíri úti tömbbe telepítenék át a teljes betegellátást. Ehhez két újabb épületet hoznak majd létre, ám a tervek még folyamatosan módosulnak. Mint kiderült, most teljes egészében erre a fejlesztésre koncentrálnak. Ha sikerül, akkor az elkövetkezendő húsz évre biztosítva lesz a kórház vezető szerepe a hazai egészségügyi palettán.

Tavaly egyébként a nagyberuházásairól ismert kórház kénytelen volt visszafogni a költségeket. Ám így is több mint négyszázmillió forintot fektettek be a betegellátás színvonalának megtartása érdekében.  
- Közel harminc éve dolgozom a kecskeméti megyei kórházban, de olyan kemény és kiszámíthatatlan évre nem emlékszem, mint amilyen a 2007-es volt - emlékezik vissza a főigazgató.
- Utólag már nem titok: rendkívül kilátástalanul indult az évünk. Közel kétszáz ágyat veszítettünk, miközben a honvédkórház megszűnése miatt 80 ezres lélekszámot kaptunk pluszba. Így azok közé a kórházak közé kerültünk, akiket legjobban súlytott az ágyszámcsökkentés.

A költségvetésünk év elején 825 millió forintos hiánnyal készült, ráadásul úgy, hogy a meghatározó sarokszámokról fogalmunk sem volt. Év közben szerencsére rendeződtek a dolgok, de ehhez a kulisszák mögött embert próbáló munka kellett. A telejesítmény-volumenkorlát keretében például pont a nyári időszakban kaptunk plusz súlyszámot. Ez egy lehetőség volt, amivel vagy tud élni egy intézmény, vagy sem. Ahhoz, hogy ki tudjuk használni az alkalmat, vissza kellett hívni az orvosok nagyrészét a szabadságukról. Szerencsére beálltak dolgozni, így a plusz súlyszám után járó finanszírozást megkaptuk. Azért azt el kell mondani, hogy ha ennek a kórháznak nem ilyen volna a közössége, akkor aligha hagyták volna ott a pihenést az intézmény költségvetési egyensúlya kedvéért.

A főigazgató hozzátette: Az is kedvezett, hogy az egészségbiztosítási kasszába bentmaradt pénzből először tízmilliárd, majd 25 milliárd forintot szétosztottak a kórházak között, amiből ők is részesültek. Ezen kívül az intézményben a takarékosság miatt a korábbi nagyszabású fejlesztéseket leállították. A józan gazdálkodás eredményeként a nyolcszázmillió hiány szeptember végére eltűnt, és bár a végső számadatok a finanszírozás csúszása miatt csak tavaszra várhatók, már most valószínű, hogy az évet plusszal zárták. Így a dolgozóknak kifizették az érdekeltségi pénzeket, és év végén még egy heti bért és vásárlási utalványt is tudtak pluszban adni. Ez egyébként a hazai kórházakban egyáltalán nem volt jellemző.

Három év múlva lesz kész a beruházás

Hegedűs Iván, a kecskeméti megyei kórház gazdasági igazgatója elmondta: a fejlesztésre a pályázatot április 16-ig kell benyújtani. Ehhez 403 oldalas pályázati dokumentációt kell kitölteni. A pályázat kétfordulós, a döntés év végére születhet meg. Siker esetén a beruházást három év alatt kell megvalósítani.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!