Közélet

2008.01.16. 09:48

Pozitív várakozások az idei esztendőre Kunfehértón

Az év eleji, még óvatos kalkulációk szerint a tavalyinál kedvezőbb időszak elé néz a Kiskunság egyik legszebb vidékének üdülőfaluja.

K. Z.

A 2007-ben meghozott takarékossági és átszervezési intézkedések most azzal a kedvező hatással járnak, hogy az egyébként nem jelentős – jelenlegi becslések szerint mintegy 8 millió forintos – államitámogatás-csökkenés nem fogja negatívan meghatározni a gazdálkodást. Ehhez járul a szociális ellátás kistérségi integrációja, amely már államitámogatás-többlettel jár, és ebből Fehértó is pozitív szaldóval jön ki. Ezt a bevételbővülést várhatóan „felszippantja” majd az önkormányzati költségvetés, de abból várhatóan a helyi intézményekre jut majd több forrás.

A község polgármestere szerint a 2008-as esztendő hosszú idő után ismét lehetőséget ad majd arra, hogy a korábbról beragadt működési hitelek törlesztésére, sőt: a kötelezettségek csökkentésére is. Gömzsik László elmondta: fontos törekvésük elkerülni további hitelek felvételét. Amennyiben mégis banki forrásért folyamodnak, azt csak fejlesztési kiadások pályázati önrészéhez veszik igénybe.

A közeljövő feladatait érintően a két legfontosabb fejlesztési cél a napokban beadott szennyvíz- és csatorna-beruházás sikeres megkezdése, valamint az iskola átfogó felújítása. A 2008-ban várhatóan rendelkezésre álló, mintegy 350 millió forintos főösszegű költségvetés e horribilis kiadásokhoz önmagában nyilván nem elegendő: mindkét esetben külső támogatási alapok segítségéért folyamodnak.

Gömzsik László azt is elmondta, hogy szeretnék biztosítani a hagyományos közösségi programokat: idén is lesz grill- és sörfesztivál, falunap, és – mint fogalmazott – ha a szervezésben is sikerül előrelépni, bornapokat is rendeznek.

Ezek is érdekelhetik