Közélet

2008.01.31. 09:22

Piaccsarnoki teleregény

Nincs szellőztetés és szigetelés, viszont van szombati parkolódíj. Többek között ezek a legújabb panaszok a kecskeméti piaccsarnokban.

T.V.

Ember legyen a talpán, aki igazságot tud tenni a kecskeméti nagypiacon. A csarnok állandó konfliktusok helyszíne. Nem csoda, hiszen sokféle érdek ütközik, és olyat még nem sikerült kitalálni, ami az összes árus, sőt a vevők érdekeit is szolgálja. A viták már-már egy többkötötetes regényt, de legalább egy tévésorozatot megtöltenének.

A közelmúltban újabb árus kereste fel szerkesztőségünket. Elmesélte, hogy a standja a tejesek mellett van, és a tejeseknél sorban állók eltakarják az ő áruját. Így nincs vevője. Mint mondta, korábban arról volt szó, hogy a tejeseket a megüresedő ABC helyére költöztetik, de végül ebből sem lett semmi. További gondként említette, hogy a csarnokban nincs lehetőség a szellőztetésre, és az épület sincs szigetelve. Az árus szerint a szombati parkolódíjak is a forgalom ellen dolgoznak, hiszen ezen a napon a városban sehol máshol nem kerül pénzbe a parkolás. Többedmagával úgy gondolja, hogy a legtöbb vevő inkább máshova megy vásárolni, mert nem hajlandó szombaton parkolódíjat fizetni.
Kun István, a Piac és Vásárigazgatóság vezetője a panaszokra így reagált:

- Valóban felmerült, hogy a tejeseket esetleg átköltöztetnénk az egykori ABC helyére. Csakhogy ők azt mondták, hogy a jelenlegi helyükön elférnek. Így elmaradt a költöztetés, hiszen nem akartunk újabb konfliktust. A legutóbbi, tettlegességig fajuló vita óta egyébként biztonsági őr vigyázza a rendet a tejesek környékén. Neki az is feladata, hogy ha sor alakul ki, akkor azt próbálja meg egyengetni, már amennyire lehet. Azzal viszont nem értek egyet, hogy nem lehet szellőztetni. Lehet, és nyitjuk is az ablakokat. csakhogy ez sem tetszik mindenkinek. Valójában az történik, hogy ha nyitva az ablak, akkor felszalad egy csoport, hogy csukjuk be, mert huzat van. Ebben a kérdésben tehát soha nem lehetünk eléggé okosak.

Tény, hogy amikor a közterület-felügyelők átköltöztek ebbe az épületbe, akkor az újonnan kialakított irodák miatt a szellőztetési lehetőség egy része megszűnt. Ezért tavasszal elkészül egy levegőcserélő berendezés. A beruházás bruttó 6,5 millió forintba kerül. Így mire jön a nyár, addigra ez a probléma megoldódik. Ugyanez azonban nem mondható el a szigetelésről. Ez ugyanis olyan iszonyú költséget jelentene, hogy abból már új csarnokot lehetne építeni. Ami pedig a parkolást illeti: A szombati díjat pontosan a vásárlók, egyúttal a forgalom érdekében tartottuk meg a piac környékén. Amíg ugyanis fizetni kell a parkolásért, addig legalább azok az árusok odébb állnak az autójukkal kipakolás után, akiknek nincs bérletük. Ellenkező esetben minden árus itthagyná a kocsit, a vásárlóknak már nem jutna parkolóhely, és akkor biztos, hogy nem jönnének a piacra.

Negydórás kísérlet a Domus parkolóban

Tizenöt perces parkolójegyet is lehet váltani mostanában a Domus parkolóban. A lehetőséget a Piac- és Vásárigazgatóság kísérleti jelleggel vezette be a közelmúltban, miután erre igény mutatkozott a városban. A társaság március végén összesíti majd a tapasztalatokat, és azt követően dől el: Lesz-e folyamatosan, és a város más pontjain is lehetőség a negyedórás parkolásra. A Domus parkolóban most egyébként hatvan forintot kell fizetni a tizenöt percre szóló cetliért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!