Közélet

2008.01.29. 06:00

Nem kap pénzt a várostól a nagykőrösi egyházi iskola

Nem kap pénzügyi segítséget a városi önkormányzattól a katolikus Kolping-iskola. Az oktatási intézmény fenntartója még novemberben folyamodott egymillió forint rendkívüli támogatásért.

M. J.

Erre azért kényszerült, mert komoly pénzügyi problémái adódtak az iskolának. Tartozásai vannak az étkeztetésben, az élelmiszerszállítók már bírósági eljárással is megfenyegették. A fenntartó egyebek közt azzal támasztotta alá a város segítségének okszerűségét, hogy a Kolping-iskola tehermentesíti az önkormányzati intézményeket, azaz egyedül valósítja meg a hátrányos helyzetű családokból származó gyerekek integrált nevelését. Olyan képzéseket is finanszírozott pályázati pénzből a Kolping, amelyekbe önkormányzati iskolák nevelői is bekapcsolódhattak.

Az önkormányzat és az iskola 2002-ben kötött megállapodása értelmében a város hozzájárul az intézmény étkezési költségeihez. Az iskola álláspontja szerint az önkormányzat nem teljesíti a megállapodásban foglaltakat, ezért is keletkezett mintegy kétmillió forint hiánya az iskolának. Ennek kompenzálására kérte az iskola az egymilliót, még  a múlt évi költségvetésből. Akkor a város szűkös forrásaira hivatkozva nem szavazták meg, és félő, hogy a 2008-as pénzügyi évben sem remélhet segítséget az intézmény.

Január végén elutasítottották az iskola kérését a városi képviselők. Szabóné Irházi Zsuzsanna az oktatási bizottság elnöke a döntéskor előre bocsátotta: nem lehet kizárólagosságnak tekinteni a Kolping szerepét az integrált oktatásban, hisz az önkormányzati általános iskolák is éppoly komoly feladatot vállalnak fel abból.

Ezek is érdekelhetik