Közélet

2008.01.24. 19:43

Gárda-tüntetés fenyegetőzéssel Kiskunhalason

Állítólag helyi romák megfenyegették a kiskunhalasi Jung-tanya tulajdonosát, ezért a Magyar Gárda a város főterén fog demonstrálni.

Kohout Zoltán

Szombat délután 4 órától toborzó és egyben a bűnözés áldozatainak emlékéért rendezett demonstrációt tart a Magyar Gárda  Kiskunhalason. A gárdisták korábban kiadott közleménye szerint a toborzót eredetileg a Jung-tanyán tartották volna meg, ám a városhatáron túl működő, népszerű vendéglátóhely tulajdonosát megfenyegették. A gárda azonban – mint közölték – „nem hátrált meg”, rekrutálás helyett a város főterén tartanak békés demonstrációt a közbiztonság és „a közerkölcs védelmében”.

A halasi rendőrkapitányság nem tud arról, hogy halasi cigányok megfenyegették volna a Jung-tanya tulajdonosát, ilyen panasz nem érkezett hozzájuk. Szimon Károly rendőr alezredes lapunknak elmondta: a Magyar Gárda egy bejelentett, legitim szervezet, így kizáró ok híján, a rendezvényét engedélyezték.

A legtekintélyesebb kiskunhalasi romavezető nem érti, mit keres az országban több helyütt a „cigánybűnözés” miatt demonstráló gárda Kiskunhalason. – Itt sem önbíráskodás, sem magyarok és cigányok közötti incidens nem fordult elő. Ez egy békés város – mondta Rostás László, aki hozzátette: elítéli a cigányok elleni uszítás minden formáját.

Ezek is érdekelhetik