Közélet

2008.01.26. 12:00

Elmaradt a biziosztás

Nem kapták meg tegnap (péntek) a félévi bizonyítványt a Kecskeméti Református Általános Iskola alsó tagozatos tanulói.

M.A.

A szöveges értékelésre váró kisdiákok és szüleik a bizonyítvány helyett egy nyomtatott tájékoztatót vihettek haza. Ez elmagyarázza, hogy a pedagógusok a bizonyítvány kiállításához az Oktatási Minisztérium által javasolt számítógépes programot használnak, amelynek központi meghibásodása miatt az értesítők nem készülhettek el. Így az alsós diákok csak a síszünet után, a február negyedikét követő héten vihetik majd haza a bizonyítványt.

A református általános iskola igazgatója elmondta, még most sem tudják pontosan, mi okozta a meghibásodást. – Annyi biztos, hogy központi hiba miatt nem tudtuk használni a rendszert. Iskolánk rendszergazdáját a minisztérium illetékes munkatársa akkor arról tájékoztatta, hogy a program készítőjével dolgoznak a hiba kiküszöbölésén – mondta Hörcsök Imre. Hozzátette: – Tizenkét osztályunk van, és a gyerekek félévi teljesítményét igen alaposan, részletesen szoktuk értékelni. A hiba beálltáig egyébként az osztályok több mint a felével elkészültünk, mégsem akartuk két részletben átadni a bizonyítványokat. Úgy döntöttk, inkább megvárják a síszünet végét. A református iskola tantestülete már most elhatározta, hogy az értékeléshez legközelebb nem támaszkodnak a bizonytalan internetes megoldásra.

Telefonon megkerestük a város több iskoláját, náluk okozott-e gondot a bizonyítványosztás. A megkérdezett négy iskolában mindenhol rendben megkapták a szöveges értékelőt az alsós kisikolások is.

A Zrínyi Ilona Általános Iskolában azt is sikerült megtudnunk:
– Minden iskola maga dönthet arról, hogy milyen módszerrel készíti el a félévi szöveges értesítőket. Van iskola, ahol kézzel írják meg a tanítók, és van lehetőség több program közül is választani. Létezik egy  „mondatbank” nevű számítógépes program, ez sablonmondatokat tartalmaz a különböző évfolyamokra a szöveges értékelés lehetséges összeállításához. Ez a szöveges értékelést támogató szoftver elérhető az Oktatási Minisztérium honlapján keresztül is. Egyébként a Zrínyi alsós tanítói is használják ezt a szoftvert az értékelések készítésénél.

Címkék#oktatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!