Közélet

2008.01.27. 15:55

Bőrfejűek támadásától tartottak - Képgalériával

Éjszakákon át nem aludtak a halasi romák, a Magyar Gárda (MG) hétvégi, nagygyűlését megelőző napokban. Ugyanis elterjedt a városban a hír, hogy bőrfejűek akarnak rajtaütni a cigányokon.

Pozsgai Ákos

Valakik nagyon felpaprikázták a hangulatot, csütörtökön futótűzként terjedt a hír a romák körében Kiskunhalason, hogy bőrfejűek érkeznek a városba és a MG hétvégi főtérre tervezett demonstrációja előtt meg akarják támadni a cigányokat. Ezért több roma család a gyerekeit az iskolába sem engedte el, éjszakánként pedig virrasztottak.

A cigányok a telepeken csoportokba verődve az utak mellett tábortüzet raktak, autógumikat, matracokat égettek, a szabad ég alatt töltötték az egész éjszakát, mert attól féltek, hogy a bőrfejűek álmukban támadnak rájuk. Tudósítónk Rostás Lászlóval, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökével járta végig a romatelepeket péntek éjszaka, a politikus képtelenségnek nevezte a híresztelést, szerinte valakik szándékosan tüzelték fel a romákat, hogy zavargásokat keltsenek a városban.

A politikus igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, azonban több helyen, így hiába az Átlós úton és a Harangos téren is néhányan bozótvágó késeket és vasvillákat lengetve fenyegetőztek, ha kell, azzal védik meg a családjukat. A romák elmondása szerint egy fehér színű mikro busszal járta végig a romatelepeket ismeretlenek, akik az öklüket rázva fenyegették a cigányokat.

A roma vezető arra kérte a cigányokat, hogy a Magyar Gárda szombat délutáni demonstrációja idején maradjanak otthon, kerüljék el a városközpontot, sokan ugyanis arra készültek, hogy részt vesznek a rendezvényen és tiltakozni fognak a gárda ellen.

A halasi rendőrkapitányság csütörtöktől megsokszorozta az egyenruhások jelenlétét a város utcáin, tucatnyi rendőr és határ rendész autó járőrözött. A szombat délutáni tüntetés idejére a rendőrség szabályos körgyűrűt vont a város főtere köré, egyenruhás és civil ruhás rendőrök lepték el a környező a Bethlen Gábor teret és a környező utcákat. Szemtanúk elmondása szerint a rendőrök több helyen is igazoltatták a központba tartó romákat, egy alkalommal pedig husángokat és támadásra alkalmas eszközöket is lefoglaltak egy személyautóból.

A rendőrség és a helyi roma vezetők együttes fellépésének köszönhetően sikerült megelőzni egy esetleges összecsapást. A Magyar Gárda kiskunhalasi rendezvénye békésen lezajlott.

Címkék#Egyéb

Ezek is érdekelhetik