Közélet

2008.01.18. 09:36

Átmeneti légibázis - Felszállás, leszállás, Jakabszállás!

Eldőlt: Jakabszállás lesz a Dél-Alföld átmeneti légimentőbázisa. A miniszter döntése végleges. Az Országos Mentőszolgálat szakemberei a múlt héten, a Légimentő Kht. vezérkara ma tart szemlét a Jakab-Csík magánreptéren. A szükséges technikai feltételek megléte esetén két hónapon belül megérkezik a mentőhelikopter.

G. S.

Felgyorsultak az események: pontot tett az egészségügyi miniszter egy hároméves huzavona végére. Horváth Ágnes ideiglenes jelleggel a Jakab-Csík repteret jelölte ki a légimentők dél-alföldi bázisának. Az eredeti tervek szerint már régóta Szentesen kellene lennie a mentőhelikopternek, de az ottani építkezés még el sem kezdődött. Kilencven millió forintba kerülne a beruházás. Csík Imre ezzel szemben ingyen felajánlotta repterének használatát a légimentőknek.

Az Országos Mentőszolgálat képviselői elégedettek a helyszínen tapasztaltakkal. A helikopter telepítéséhez szükséges engedély-beszerzések és a technikai feltételek kialakításának lehetőségeit ma vizsgálják meg a Légimentő Kht. vezetői. Ifjabb Mándoki Antal, a repülőtér tulajdonosainak megbízottja szerint Jakabszállásnál ideálisabb légibázis nem létezik a Dél-Alföldön.

– Fűtött hangár, luxusszinten felszerelt apartmanok, étterem, szauna, bowlingpálya, úszómedence és játékterem szolgálja a személyzet pihenését – sorolja Mándoki.
– A szálloda közvetlenül a hangár fölé épült. Lemértük: az emeletről minden sietség nélkül ötvenöt másodperc alatt le lehet érni a hangárba. Szállást-étkezést önköltségi áron, kényelmi szolgáltatásainkat térítés nélkül bocsátjuk a mentősök rendelkezésére. Az üzemanyagot is kedvező áron kínáljuk: literenként legalább ötven forinttal olcsóbban tankolhat majd nálunk a helikopter, mint bármelyik magyarországi légimentőbázison.

Ezek alapján nem értjük, hogy Túri Péter, a légimentők igazgatója miért csak most néz körül ezen a reptéren. Úgy érezzük, hogy valami miatt Jakabszállásnak még csak a lehetőségét is azonnal elvetette. Nem igaz, hogy nem tudott Csík Imre ajánlatáról, kétszer is felhívtuk a figyelmét a reptér kedvező adottságaira.

– Első alkalommal egy országgyűlési képviselő közvetítésével vettük fel vele a kapcsolatot, másodszor a tulajdonos veje beszélt vele telefonon. Túri főorvos folyamatosan a lefedettségre hivatkozik, ezek a körök azonban csak a térképen léteznek. A baleseti statisztikák alapján egy Békés megyei kis falu lakói kevésbé szorulnak légi mentésre, mint azok az autósok, akik a Jakabszállásról gyorsan elérhető, nagyforgalmú utakon szenvednek balesetet. 

A Légimentő Kht. tulajdonosa az állam, anyagi finanszírozása az Egészségügyi Minisztériumnál van. Vagyis ott lesz légimentőbázis, ahol azt a tárca vezetője kijelöli.

– Kollégáim a helyszínen megállapították, hogy az átmeneti jellegű légimentés beindításának mentésszakmai szempontból nincs akadálya Jakabszálláson – mondta Győrfi Pál, a légimentők szakmai irányítója, azaz az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója.
– A jakabszállási légibázis a régió mentési feltételeinek javítása érdekében átmenetileg jó megoldásnak tekinthető. A megvalósíthatóság feltételeit a légimentés szakembereinek kell értékelniük. A szükséges feltételek megléte esetén a szolgáltatás két hónapon belül beindítható.

A szakemberek szerint gondot okozhat még, ha a Szentesre toborzott személyzet nem akar majd Jakabszálláson dolgozni. Mándoki azonban állítja: a Petőfi Népében megjelent korábbi cikkek hatására máris több ápoló és pilóta is jelentkezett szolgálatra. Minden toborzás nélkül.

G. S. A Légimentő Kht. tulajdonosa az állam, anyagi finanszírozása az Egészségügyi Minisztériumnál van. Vagyis ott lesz légimentőbázis, ahol azt a tárca vezetője kijelöli.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!