Közélet

2008.01.08. 11:12

A Tiszán hat jégtörő hajó áll készenlétben

A Tiszát borító jég vastagsága partközelben 6-8 centiméteres, de a folyó közepén alig több mint két centiméter, ezért a jégre menni veszélyes és tilos is.

Baon.hu

A Tisza hétfőn Szolnoknál és Csongrádnál egyaránt apadt, a víz hőmérséklete fagypont közeli. Mivel a folyó vízgyűjtő területein sem esett komolyabb mennyiségű hó, ezért egy hirtelen olvadás esetén sem kell áradástól tartani.

Az Országos Vízjelző Szolgálat hétfői adatai alapján a Tisza Szegedig tartó vízgyűjtőjén 2,4 köbkilométernyi hóban tárolt vízkészlet található, ami a sokévi átlagtól körülbelül mintegy 15 százalékkal marad el.

A Tiszán hat jégtörő hajó áll bevetésre készen, ebből kettő Tokajban, kettő Tiszalökön és kettő Tiszadobon várakozik.
Poroszló és Zemplénagárd között megszakításokkal áll a jég, kivétel a Tiszakeszi-Tiszapalkonya közötti rész mintegy 20 kilométeres hossza, ahol a tiszaújvárosi hőerőmű hatására csak néhány centiméteres parti jég a jellemző. A többi szakaszon a jég vastagsága 5-15 centiméteres.
A vízügyi szakemberek szerint egyelőre nem kell attól tartani, hogy az egymásra torlódó jégtáblák visszaduzzasztják a folyót, és ez áradást okozna.

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik