Közélet

2007.12.12. 09:37

Utoljára értékeltek évet - December 31-én megszűnik a határőr igazgatóság

A rendőrséggel történő összevonás okozta bizonytalanságok miatti elvándorlás szakmailag negatívan érintette az állományt – mondta Béndek József, a Határőrség országos parancsnoka, a kiskunhalasi igazgatóság utolsó évértékelőjén.

S.I.

Nem éppen vidám, ám fegyelmezett légkörben zajlott le a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság utolsó évértékelő állománygyűlése. A határőrség rendőrségbe történő beolvasztása miatt december 31-el a halasi igazgatóság is megszűnik, másfélezer munkatársa a jövőben más szervezeti keretek között látja el feladatát.

– Az elmúlt év legnagyobb kihívását a szervezeti összevonásra való készülődés jelentette. Az ezzel kapcsolatos bizonytalanságok megrendítették az állomány szakmába vetett hitét, sokaknak komoly létbizonytalanságot okoztak. Az egyeztetések révén minden kollégának tudunk helyet biztosítani a rendőrség kötelékében, ám sokan inkább a korkedvezményes nyugdíj lehetőségével éltek – fogalmazott Béndek József, a határőrség országos parancsnoka.

Árvai Ferenc tábornok, a halasi igazgatóság vezetője megjegyezte, esetükben a távozók száma elérte a 84 főt. Helyettük ugyan érkezett mintegy száz új munkatárs, ám ahogyan Béndek József kérdésünkre elmondta, a változásnak szakmailag negatív hatása lesz. – Az állománynak az a része távozik, amely legalább 25 év szolgálati viszonnyal rendelkezik, így nem kevés szakmai tapasztalatot veszítünk és jelentősen csökken az átlagéletkor is – fogalmazott a parancsnok, hozzátéve, hogy ezt a problémát „csak az idő tudja megoldani”.

Szerinte egyébként a rendőrség és a határőrség összevonása elkerülhetetlen volt, ám hogy az új szervezet milyen hatékonysággal működik majd, még kérdés, ez alapvetően a felelős vezetőkön fog múlni.

Mindkét vezető kiemelte, hogy az igazgatóság eredményesen készült fel a schengeni rendszerhez való csatlakozásra – a határőrizet uniós mintára történt átalakítását, illetve az új informatikai rendszer kiépítését az EU ellenőrző szervei is kitűnőre értékelték.

A felkészülésre egyébként tavaly és idén mintegy 2,5 milliárd forintot használt fel az igazgatóság a Schengeni Alapból. Ebből egyebek között a teljes gépjárműparkot lecserélték, határrendészeti kirendeltségeket és határátkelőket építettek, illetve újítottak fel, korszerű eszközöket szereztek be. Ezen kívül az igazgatóság kiskunhalasi központjában átépítették az őrzött szállást, kialakították a bevetési erők új központját, fedett parkolót és járműjavító műhelyt létesítettek.

A jövővel kapcsolatban Béndek József hangsúlyozta: a schengeni rendszerhez való csatlakozás és a koszovói válság kapcsán várhatóan növekvő migráció miatt 2008-ban is kemény munka vár a rendőrség kötelékében tovább dolgozó határőrökre.

Kilencszáz illegális bevándrolót fogtak el

A kiskunhalasi Határőr Igazgatóság hatáskörébe tartozó 174 kilométer hosszú magyar-szerb határszakaszon idén eddig mintegy 900 illegális bevándorlót fogtak el, nagyságrendileg annyit mint tavaly. A migránsok jellemzően az embercsempészek közreműködésével, kisebb-nagyobb csoportokban érkeztek hazánkba. A zöldhatáron 68, a határátkelőhelyeken 25, a mélységi területen pedig 7 százalékuk bukott le. 85 százalékukat Szeged és Kelebia térségében fogták el. Az elkövetők főleg szerbek, macedónok, grúzok, oroszok és törökök voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!