Közélet

2007.12.31. 12:17

Szilveszteri jóslás

Az ünneplés hevében sokszor megfordul az ember fejében, vajon mire számíthat, mit hoz számára az új esztendő? Önre talál végre a nagy szerelem? Jövőre is egészséges lesz? Néhány hagyományos módszer segítségével választ kaphat a kérdéseire.

stop.hu

Amiről a kártyák árulkodnak

Az újévi jóslás közkedvelt eszköze a 78 lapos tarot-kártya. Egyes források szerint a tarot bölcsessége az elsüllyedt Atlantiszról öröklődött át. Az ókori Egyiptomban a beavatási rítusokhoz használták. A középkorban aztán, minden bizonnyal a kereszténység terjedésével párhuzamosan, háttérbe szorult, sőt, üldözték, és csak a XVII. századtól kezdték el újra alkalmazni.

Segít a Biblia

A hagyomány szerint, ha találomra kinyitjuk valahol a Bibliát, és "vakon" rámutatunk egy szövegrészre, megtudhatjuk, mi lesz a következő év "vezérgondolata". Később ebből a szokásból alakult ki az úgynevezett boldogságkereső játék: kenyértésztából figurákat készítettek (pl. pénzt, babát vagy gyűrűt), majd egyforma poharak alá dugták azokat. A játékosnak behunyt szemmel kellett felfordítania néhányat, hogy megtudja, mi vár rá.

Pletykás almahéjak

Az alma héja sok mindent elárulhat a szerelemről! Hámozzon meg keresztirányban egy almát, majd a bal válla fölött dobja hátra a héjat. A darabokból sokszor egy betű alakul ki a földön, annak a nevére utalva, aki szereti Önt. Állítólag a "cipőjóslás" is beválik: ha a szilveszteri buliban óvatosan hátradob egy cipőt a feje fölött, akkor annak az orra valószínűleg arra fog mutatni, aki titokban szerelmes Önbe...

Ingassa ki a boldogságát!

Vegye kézbe az ingát, és türelmesen várjon, míg megáll. Ekkor tegye fel a kérdését, például: "Lesz-e pénzem?" Ha a válasz igen, az inga az óramutató járásával egyező irányba kezd forogni. Ha ezzel ellentétes irányba mozogna, a válasz: nem. Ha ide-oda leng, az azt jelenti: még bármilyen irányba alakíthatja a jövőjét.

Ólomöntés: az újévi klasszikus

A közkedvelt szilveszteri jósláshoz mindössze egy kevéske ólomra és egy tál vízre lesz szüksége. Tegye az ólmot egy kanálba, olvassza meg a gyertya lángja fölött, végül egy hirtelen mozdulattal öntse a vízbe. (Közben vigyázzon a szemére!) Állítsa úgy a fénybe az így kapott ólomfigurát, hogy árnyékot vessen. Az így látható kép (pl. szív, azaz szerelem) jellemzi majd a közeljövőjét.

A gyufafogás

A szerelemmel kapcsolatos kérdéseire néhány gyufaszál is választ adhat! Fogjon meg kettőt, és tűzze őket egymással párhuzamosan egy gyufásdobozba. Miközben - lehetőleg a mosogató közelében - meggyújtja a gyufákat, erősen gondoljon arra, akiről tudni szeretné, igazán szereti-e Önt. Ha az elhamvadó szálvégek egymás felé hajlanak, az jó jel. És ha mégsem? Nos, mindannyian tudjuk, hogy ez inkább csak afféle babona, vagy nem?!

Címkék#Egyéb

Ezek is érdekelhetik