Közélet

2007.12.18. 10:41

Sóval a hó és a jég ellen

Az idei tél első hócsatáját a Közút Kht. nyerte. Feszített tempóban dolgoztak a hét végén a hóekék és a sószórók, a megyében minden út járható.

G.S.

Több mint háromszáz tonna sót szórtak az utakra a hét végi hóesésben a Magyar Közút Kht. kecskeméti üzemmérnökségének járművei. Hat saját gépkocsi és egy bérelt sószóró tisztította az utakat. A dolgozók tizenkét óránként váltották egymást.

– Mintegy hatszáz kilométer közút tartozik a kezelésünkbe. A hó pénteken délelőtt kezdett esni, a járműveink egy órán belül már a területen voltak. A sózást az éjszakai váltásnak is folytatnia kellett, mert a gyér forgalom és a folyamatos hóesés miatt csökkent a só olvasztó hatása. Másnap reggel újabb hóesés kezdődött, a sózást folytattuk – lapozza az eseménynaplót Molnár Csaba, Magyar Közút Kht. kecskeméti üzemmérnökségének forgalomtechikai művezetője. – Az alsóbbrendű utak megtisztítását a latyaktól vasárnap délutánra fejeztük be. A lefagyások elkerülésére a tegnap reggeli fagy miatt ismét sózni kellett a főutakat.

A hó ellen ipari sóval és calcium-cloriddal töltik fel a szórókocsik tartályait. A felhasznált mennyiséget folyamatosan pótolják. Egy rendkívüli időjárásra ugyan nem lehet felkészülni, de a mérnökök állítják: lesz elegendő só a télen a síkosság-mentesítésre.

– Az üzemmérnökségünk területén lévő főutak teljes felületét tisztítjuk. Elsőbbséget élvez a Hetényegyházára vezető nagyforgalmú út is – mondja a művezető. – Fontossági sorrendben ezután a nagyforgalmú mellékutak következnek. Ezeket a közlekedés szempontjából veszélyes helyeket, a kanyarokban és a csomópontokban sózzuk és kotorjuk. Az úgynevezett fehér utak tisztítását csak a kiemelt feladataink elvégzése után tudjuk elvégezni. Itt nem sózunk, csak ekével eltoljuk a havat.

A sószórókat a hóesés kezdetekor kell kiküldeni, a só így tudja leghatékonyabban kifejteni a hatását. Ahhoz viszont hogy elolvadjon, rendszeres gépjármű forgalom szükséges. 
– A március 15-ig tartó téli időszakban elsődleges feladatuknak a síkosság-mentesítést, a hóeltakarítást és a biztonságos közlekedés fenntartását tekintjük – mondja Molnár Csaba. – Aki mégis bajba jut, hívhatja a központi diszpécserszolgálat 76/480-630-os számát. Az utak állapotával kapcsolatos észrevételeket is ide várjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!