Közélet

2007.12.22. 10:29

Minden, amit az ünnepi menetrendről és nyitva tartásról tudni kell

Az ünnepek alatt jelentősen módosul az üzletek nyitva tartása, sok helyütt a parkolás rendje és a MÁV, a Volánbusz menetrendje is.

inforadio.hu

Az Országos Kereskedelmi Szövetség felmérése szerint a boltok a karácsonyt megelőző szombaton és vasárnap természetesen nyitva tartanak, még azok is, amelyek más napokon nem. December 24-én egyes iparcikk üzletek nem nyitnak ki, a többiek pedig délután kettő óráig fogadhatnak vásárlót.

Karácsony napjain zárva lesznek a boltok, a két ünnep között azonban kinyitnak. Szilveszter napján az élelmiszer-áruházak legkésőbb este hatkor bezárnak, a többi esetében pedig inkább számítsanak arra, hogy egész nap lehúzott redőnyöket találnak. Január elsején zárva lesznek az üzletek, másodikán viszont már újra költhetjük a pénzünket.

Mindig lesz azonban néhány hely, ahová bármikor betérhetünk: ilyenek a virágot és édességet árusító helyek, az éttermek és a szórakozóhelyek, illetve minden, aminek cégtábláján a "nonstop" kifejezés olvasható. Egy jó tanács a vásárlóknak: még most nézzék meg az üzletajtók tábláit, mert az a biztos nyitva tartás, amit a bolt tulajdonosa kiír.

Módosult a MÁV menetrendje

A vonattal utazóknak is figyelniük kell, mert módosult a menetrend. December 22-én a pénteki, 23-án, 24-én és 25-én az ünnepnapi, 26-án a vasárnapi, 27-én a hétfői, 28-án a munkanapi, 29-én a pénteki, 30-án és szilveszter napján pedig az ünnepnapi menetrend lesz érvényben. Január elsején úgy közlekednek a vonatok, mintha vasárnap lenne, 2-án pedig a hétfői menetrend szerint.

A MÁV azt ígéri, hogy a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító vonalakon több kocsit kapcsolnak a szerelvényekhez. December 22-én este háromnegyed hétkor mentesítő InterCity vonat indul a Déli pályaudvarról Pécsre.

Aki vonattal utazik, annak azt tanácsoljuk, hogy elindulás előtt hívja fel a vasúttársaságot a 06 40 49-49-49-es telefonszámon, és kérdezze meg az aktuális menetrendet.

A Volán-buszok menetrendje is megváltozott

Az ünnepi rendszerben december 22-e tanítási szünetes munkanap, 23-a, 24-e és 25-e munkaszüneti nap, december 26-a a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti nap, 27-e, 28-a és 29-e pedig tanítási szünetes munkanap. 30-a és szilveszter napja munkaszüneti nap, január elseje a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti nap, másodika a hét első munkanapja, harmadika pedig már tanítási nap.

December 24-én az utolsó autóbuszjáratok délután négy óra körül indulnak Budapestről. 25-én és január 1-jén a kora reggeli autóbuszjáratok általában nem közlekednek. A Volán-buszok aktuális menetrendjéről a 382-0888-as telefonszámon érdeklődhetnek.

 

inforadio.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!