Közélet

2007.12.02. 09:15

Élhető falut építéne a polgármester a komoly gondokkal küzdő Kaskantyún

Zsáktelepülésként Kaskantyú nehezebben szenvedi mindazokat a gondokat, amelyek a kistelepüléseket terhelik. Demográfiai válság, munkanélküliség, az önkormányzatok csökkenő támogatása – mind-mind olyan problémák, amelyeket egyedül nem tud megoldani egyetlen település sem. Nem véletlen, hogy Kaskantyú az Önhibáján Kívül Hátrányos Helyzetű (ÖNHIKI-s) települések közé tartozik.

S.I.

A jelenlegi ciklus első évének legjelentősebb döntése Kaskantyún a helyi általános iskola felsőtagozatának megszűntetése volt, ami a jogszabályi előírások miatt elkerülhetetlennek bizonyult. (Mint arról korábban már írtunk, a gyerekek a kistérségi oktatási intézmény kiskőrösi tagintézményeibe járnak.) Ujházi Zsolt polgármester hangsúlyozza, nem szabad, hogy ez határozza meg a falu jövőjét.

134 milliós költségvetésükből igyekeznek minden fontos szolgáltatást biztosítani a lakosok számára a szociális ellátástól, az orvosi és védőnői ellátáson keresztül a könyvtárig. Jelenleg tervben van egy gyógyszertár megnyitása is, amely a hét négy napján állna a lakosság rendelkezésére. Fontosnak tartják továbbá az infrastruktúrális fejlesztéseket: a napokban adták be a települést Soltvadkerttel összekötő műút pályázati anyagát. Ezen kívül tervezik – szintén pályázati forrás segítségével – intézményeik fűtésének és világításának korszerűsítését, hogy ezzel is csökkentsék a működési költségeket.
– Szeretnénk egy élhető falut létrehozni, ahol nem csak a helyiek érzik magukat otthon, hanem az idetelepülő lakosok és vállalkozások is megtalálják a számításaikat – fogalmazott Ujházi Zsolt.

Közelkép

Ujházi Zsolt 1967-ben született Kalocsán. Előbb szőlő- és gyümölcstermesztőként végzett Kiskőrösön, majd Szegeden szerzett földrajz-rajz szakos tanári diplomát. 2004-ben a vállalkozói szférából került időközi választáson a polgármesteri székbe, tavaly újra megválasztották. Feleségével négy gyermekük van, hobbija a vadászat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!