Közélet

2007.11.06. 12:40

Súlyos szavak: az átalakításnak vannak halottai

Jelenlegi stádiumában igencsak homályos ügy a több-biztosítós egészségügy. Ami meg biztos benne, az elkeseredésre ad okot. Ezt a következtetést lehetett levonni a tegnap (hétfő) délutáni kecskeméti egészségügyi fórumból.

T.V.

Viszonylag csekély volt az érdeklődés az Egészségügyi Civil Kerekasztal szervezte eseményen, amire Sinkó Eszter egészségügyi közgazdászt, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának munkatársát hívták meg. Akik meg eljöttek, azoknak okkal vált borússá a tekintetük az elhangzottaktól. Kérdést lényegében csak a jelenlévő orvosok tettek fel, ám a válaszok nem voltak megnyugtatóak.
Az elismert szakember elmondta: részben ugyan igazak azok az érvek, amiket a kormány a több-biztosítós egészségügy bevezetése mellett felsorakoztat, ám ez a modell nem oldja meg a problémákat.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a szétszedett rendszer működtetése drágább lesz, mint a mostani egyszereplősé, a tőke pedig nem az egészségügybe áramlik majd, hanem az új modell létrehozásába. Szerinte: nagyot csalódik az, aki azt hiszi, hogy nagyobb fizetése lesz az orvosoknak, jut pénz felújításra, beruházásra. Az is elhangzott, hogy az uniós trendre való gyakori hivatkozás sem jogos, hiszen profitorientált magánbiztosítós modell két EU-tagországban létezik: Szlovákiában és Hollandiában – utóbbiban alig tavaly óta. Olyan azonban, mint amilyen Magyarországon lesz, nincs több a világon: 51 százalékban az állam lesz a tulajdonos, 49 százalékban pedig a biztosítók.

Csakhogy nem húzták ki a dolog méregfogát, hiszen a menedzsmentjogok többségét nem tudják megtartani, mert akkor a biztosítók nem vonulnak be a piacra.

Ami pedig a beteget illeti: a háziorvos esetében ugyan megmarad a szabad választás lehetősége, de nagyon úgy tűnik, hogy szabad kórházválasztásról szó sem lehet majd – így Sinkó. A legnagyobb gond az, hogy számtalan kérdés nem tisztázott, a kormány pedig azt gondolja, amit eddig: majd kiforrja magát az új modell! Eddig is ezt gondolták, nem véletlen, hogy a változtatások óta a betegek csak téblábolnak, néha elláttatlanul maradnak – mondta az előadó, aki szerint az elmúlt hónapokban, sajnos, haltak meg olyanok, akik az átalakítás előtt életben maradtak volna.

Ezek is érdekelhetik