Közélet

2007.11.30. 13:00

Senki sem marad fedél nélkül

A hideg idő beállta óta teltházzal működik a kiskunfélegyházi hajléktalanszálló. A fedél nélküliek egy része ott is alszik, többségük csak a nappalokat tölti a Tóth Kálmán utcai épületben.

Sz.A.

A kiskunfélegyházi hajléktalanszállót az önkormányzati hatáskörbe tartozó Kapocs Segítő Szolgálat működteti. Az épületben húszágyas átmeneti szállás, éjjeli menedékhely, harminc rászoruló befogadására alkalmas nappali melegedő, és ugyancsak harminc ember étkeztetését biztosító népkonyha üzemel – mondta Zsótér Ágnes. A kilenc szakmai egységet tömörítő szolgálat vezetője hozzátette: ugyan a nappali melegedő és a népkonyha harminc rászoruló ellátását hivatott biztosítani, senkit nem küldenek el. Minden jelentkező számára igyekeznek lehetővé tenni a napi egyszeri tisztálkodási (fürdés) és mosási lehetőséget. Mivel az átmeneti szálláson csak húsz ágy van, a „létszám fölöttieket” diszpécser szolgálatuk közvetítésével és az úgynevezett krízisjárat igénybevételével, valamelyik közeli városban, többnyire Kecskeméten, a Máltai Szeretetszolgálatnál helyezik el.

A harmincezres Kiskunfélegyházán nincs pontos adat a fedél nélkül élők számáról. A hajléktalanszállón viszont mostanában teltház van. A szállót kilenc éve alapították.

Korábban az ágyhiányt földre terített matracokkal oldották meg a félegyházi hajléktalanszállón, ezt azonban az ÁNTSZ megtiltotta. Az átmeneti éjjeli szállás csak férfiakat fogad. A nappali melegedőt és az éjjeli menedékhelyet igénybe vevők naponta kapnak meleg ételt. Reggel, illetve este úgynevezett hideg élelmet: vajas, illetve zsíros kenyeret, felvágottat vagy konzervet osztanak ki köztük. Utóbbit abból a több mint 300 ezer forintból finanszírozzák, amit pályázati úton nyertek a szaktárcától.

Az otthon „lakóit” nagyjából ugyanazok a hajléktalanok alkotják. Délelőttönként sétálnak, bevásárolnak, napközben tévéznek, olvasnak, vagy valamilyen társasjátékkal ütik el az időt.

Ezek is érdekelhetik