Közélet

2007.11.08. 09:26

Éles kanyarok a halasi buszközlekedésben

Sajátos kanyarokat vesz a kiskunhalasi helyi buszjáratok ügye: előbb a képviselő-testület söpörte le a napirendjéről saját anyagát, majd az egyik, pályázatra jelentkező cég vette fontolóra, hogy bírósághoz fordul.

K.Z.

A helyi tömegközlekedés működtetésére a nyár végén írt ki pályázatot a halasi önkormányzat. Olyan vállalkozót kerestek, aki hat vonalon, a jelenleginél alacsonyabb városi hozzájárulással, 100 forintos jegy mellett vállalja az iskolába, munkába járók szállítását. Az önkormányzat azt szerette volna, ha november 1-től már elindul az olcsóbb szolgáltatás.

Hogy ez nem így lesz, az már szeptember végén, két héttel a tenderzárás után világossá vált. Az történt, hogy – bár a szakbizottságok találtak alkalmas pályázót: egy hiányos anyagot beadó kiskőrösi cég mellett a budapesti székhelyű Kiskuntérségi Kft.-t –, a testületi ülésen ugyanaz a többség már elutasította az ajánlatok megtárgyalását. Hogy a két döntési szint közt mi történt, nem tudni.

Valaminek kellett, mert az októberi közgyűlésen már a kiskőrösi Szarvas Kft.-t hozták ki győztesnek arra hivatkozva, hogy jobb árajánlatot adott. A másik cég állítólag a médiából tudta meg a kedvezőtlen hírt, s méltánytalannak nevezte az eljárást. Azt sem tartják reálisnak, hogy a kőrösiek hosszú távon is életképes árat adtak. Kiderült az is, hogy a halasi önkormányzat adminisztratív hibát vétett: eltérés volt a pályázati felhívás és a tenderkiírás között. Noha a döntést még felülbírálja a megyei közigazgatási hivatal, a pesti cég jelezte: kész bíróságra menni.

Ezek is érdekelhetik