Közélet

2007.08.04. 17:50

Különös képárverés - Képgalériával

Manfred Rottmar különös ember. Az osztrák vállalkozó 12 évvel ezelőtt barátaival echós-szekérrel, vagy ahogy ők mondják, „cigányszekérrel” egyhetes kalandtúrára indult a kiskunsági pusztába.

Szűcs Károly

A nyári vakáció során a homokhátsági tanyák, a szél, a víz, a homok és a napsütés zabolázatlan természetessége, na meg a tág horizont annyira megnyerte Manfred tetszését, hogy elhatározta, itt építi fel állandó otthonát.

Azóta már egy kiterjedt homoki rezidencia birtokosa Kiskunhalas és Harkakötöny között. A régi tannyák alapjain nádból, vályogból és egyéb természetes anyagokból építette fel saját házát. Az állatitató tavat fürdőhellyé alakította, széna-brikett üzemet étesített és a lelkek ápolására megálmodott egy pusztai kápolnát is. Mindez azonban nem volt elég az örökmozgó és nyughatatlan Manfrednak, akinek olasz vér is csörgedezik ereiben: az alföldi táj ösztönzésére festeni kezdett.

A kiskunhalasi  Közösségek Házában tegnap (pénteken) nyílt meg nem mindennapi kiállítása. A tárlatot Dr.Ferdinand Mayrhoffer-Grünbühel, Ausztria magyarországi nagykövete nyitotta meg. A nagykövet úr nem a modern művészet rejtelmeibe vezette be a szép számú hallgatóságot, hanem híres művészettől vett idézetekkel a kultúra és a művészet közösségformáló, szociális szerepére hívta fel a figyelmet.

A nagykövet nem véletlenül választotta ezt a megközelítést, ugyanis a megnyitót követően adománygyűjtésre és árverésre került sor. Manfred és magyar élettársa, Éva ugyanis a kiállítás bevételéből a 21 éves, mozgás- és beszédkorlátozott Hódos Bernadett számára egy beszéd átalakító készüléket kívántak vásárolni.

A látványos akció sikerrel járt, ugyanis a nagyvonalú adományok és a vásárló kedv eredményeképp több mint 320.000 Ft, valamint 600 Euro gyűlt össze. Az összeget egy díszdobozban Manfred adta át Dettinek, majd azt est igazi happy end-jeként maga a festő vidám tárlatvezetést tartott a lánynak, természetesen németül, de ez sem volt akadálya egymás kölcsönös megértésének. Köszönjük Manfred.

A Manfred Rottmarral készült interjú a PN jövő heti számában lesz olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!