Közélet

2007.08.31. 15:26

Égszakadás, földindulás: A többség kockázatot vállal

Zsák, biztosítás. Az égszakadás következményei ellen ezekkel igyekeznek védekezni az emberek, ha van rá módjuk.

K. T.

Homokzsákok díszelegnek Baja több pontján. Égszakadásra készülődnek a tulajdonosok, akik megtapasztalhatták ingatlanuk gyengeségeit.

Idén már többször sújtotta nagy esőzés a várost, a mélyen fekvő területeket ellepte a víz. A legutóbbi, két nap alatt 160 milliméteres égi áldás okozta károk enyhítésére az önkormányzat vis maior pályázatot nyújtott be. A magántulajdonosoknak azonban nincs ilyen lehetőségük.

– Kétszázhoz közelített a kárbejelentések száma a legutóbbi felhőszakadás után. Főleg beázások, az épületbe befolyó víz, valamint a villám okozta ügyek miatt keresték fel az irodát – mondta el az egyik biztosító ügyfélszolgálatosa. A károk mértékéről azonban nem tudhattunk meg részleteket.

– Volt olyan eset, ahol milliós kárt okozott a villámcsapás, egyébként 100-150 ezres károk keletkeztek. Mintegy kétszáz esetet jelentettek be – informálta lapunkat egy másik társaság, szintén név nélkül nyilatkozó helyi munkatársa. Úgy vélte: akinek háza van, de nem biztosítja, az túlzott kockázatot vállal. Az alacsony díjak és a lehetséges, akár több millióra rúgó veszteségek ugyanis szinte öszszemérhetetlenek.
– Nagyobb esőzések, viharok után csupán néhány napig nő meg érzékelhetően a lakásbiztosítások iránti érdeklődés – mondja Dózsa Jenő, a Kőrös-Blank Biztosítási Alkusz Kft. bajai irodavezetője. Hozzátette: – Nem feltétlen a legolcsóbb díjú biztosítás mellett döntenek az emberek. Akinek a környezetében volt kedvező tapasztalat, az nagy valószínűséggel a másnál már bizonyított biztosítót választja. Sokat számít, ha azt hallja ismerősöktől, rokonoktól, hogy nem volt kidobott pénz a biztosításra fizetett összeg.
Ez érthető, hiszen a károk rendezése során a gyorsaság, a rugalmasság, a korrektség a legfontosabb az ügyfél számára, a társaságok közötti árkülönbség pedig mindössze tíz-húsz százalékos. Sok a biztosító, kevés az ügyfél, ezért a lakásbiztosítások ára az utóbbi években csökkent, akár ötödével is olcsóbban lehet ugyanannál a biztosítónál szerződést kötni. Dózsa becslése szerint legfeljebb a lakóingatlanok harmada biztosított, sokan szerződésük felmondására kényszerülnek, mert a lakások évi 10-20, a házak 20-30 ezer forintos díját nem tudják vállalni.

 

Érdemes felkészülni a szélsőséges időjárási helyzetekre – vélekedik Gödön Sándor, a katasztrófavédelem bajai kirendeltségének vezetője. Tapasztalata szerint sokan tesznek óvintézkedéseket. Elöntött garázsok, pincék, udvarok gazdái próbálják megelőzni a bajt. A beton- és aszfaltburkolat megakadályozta az elszivárgást, ezért a víz jelentős rombolásokkal tört magának utat a közelmúltban. Gödön Sándor kiemeli: ma már mindenki értheti, hogy mi célt szolgáltak az árkok. Példaként említi Vaskút esetét, ahol ’99-ben nagyon nagy károk keletkeztek, ám az elvezető rendszer kitakarítása, rendezése után mindenki fokozottan ügyel azok állapotára. Másutt viszont megesett, hogy a területet nem eléggé ismerő tulajdonos kerítést épített a víz útjába, ami az első jelentősebb esőzésnél kidőlt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!