Közélet

2007.08.16. 11:45

Csali volt az otthon végezhető munka?

Mária otthon végezhető munkára jelentkezett. Úgy érzi, becsapták – olvasónk esetének jártunk utána.

R. J.

– Szerettem volna olyan munkát találni, amit otthon is el tudok végezni - meséli Asztalos Alajosné. – Nyugdíjas vagyok, ráérek, jól jön a mellékes.
Találtam is egy hirdetést: szakképesítést nem igénylő, otthoni munkát kínáltak. Azt kérték, sms-ben küldjem el nevemet, telefonszámomat és lakcímemet.

A Ballószögben élő hölgy pár nappal később levelet kapott.
– Azt írták, hogy ha rózsaszín csekken feladok 700 forintot, akkor részletes tájékoztatót küldenek a munkalehetőségekről. Úgy gondoltam, ennyit megér. Feladtam a 700 forintot, és meg is jött az ajánlat, amelyben havi 70 ezer forint fix fizetést ígértek. Boritékolási munkát kellett volna végezni, illetve reklámanyagokat postázni.
Volt azonban egy újabb feltétel: a hölgy vásárolja meg a szükséges munkacsomagot 4975 forintért.

- Még akkor is úgy éreztem, hogy jól járok - meséli Marika néni. - A fiam viccelődött is, hogy meglátom, kapok 100 ezer szórólapot, aztán boritékolhatom őket egy darabig. Kitöltöttem a jelentkezési lapot, és tényleg megjött a csomag utánvéttel. Ezt egyébként furcsáltam, mert az utánvét miatt először kellett fizetnem, és csak utána bonthattam ki a csomagot.
Leesett az állam, amikor megláttam, hogy mi van benne.
A nyugdíjas hölgy ugyanis 100 darab ugyanolyan tájékoztatót kapott a csomagban, mint amilyet neki küldtek a 700 forint befizetése után.
– Nekem is hirdetéseket kellett volna feladni, és abból lett volna jövedelmem, hogy a hozzám hasonló jóhiszemű balekok elküldik nekem a 700 forintot. Még mintaszövegeket is küldtek a hirdetésekhez, amiket nekem kellett volna feladnom. Ahhoz, hogy meglegyen a havi 70 ezer forintom, havonta 100 emberrel kellett volna ugyanazt megcsinálni, amit velem eljátszottak.
Mária néni egy szerződést is talált a munkacsomaghoz mellékelve. Ha aláírja, minden felelősség, illetve a közterhek fizetése is őt terheli.
- Vagyis beszedik a pénzt, és mossák kezeiket. A szerződésben még azt is kikötötték, hogy ha bármi probléma adódik, akkor a debreceni bírósághoz mehetek. Kérdezem: Ballószögből?!

Asztalosné nem írta alá a szerződést.
- Nem akarok becsapni senkit. Éppen elég, hogy én rosszul jártam.

Természetesen szerettük volna megkérdezni a munkát meghirdető Euro Market Magyarország Kft. vezetőjét is. A hosszas nyomozással kiderített telefonszámon egy elgyötört hang jelentkezett:
- Több tucat telefonhívásunk van naponta: mindenki az Euro Marketet keresi. Mi vegyszerek nagykereskedésével foglalkozunk. Közünk sincs a munkákat kínáló kft.-hez. Mi is próbáltuk megtudni a számukat, de nem sikerült. Pedig lenne hozzájuk néhány szavunk...

Sorstársak, akik hasonlóan jártak

Az interneten is megpróbáltunk a cég nyomára bukkanni. Telephely és telefonszám helyett Asztalosné sorstársaira akadtunk, akiknek önálló fórumuk is van.

– Sajnos én is bedőltem - írja Mónika. – Pedig csak esélyt akartam adni magamnak, miután itthon vagyok munkanélkülin. Írtam egy levelet, és úgy, ahogy volt visszaküldtem a kft.-nek az úgynevezett munkacsomagot. Persze a megjegyzéseimmel együtt, és kértem, hogy fizessék vissza az árát. Erre küldtek egy füzetecskét, hogy talán ebben találok engem érdeklő munkát. Pofátlanság!

– Aranyszabály: nem fizetünk előre azért, hogy dolgozhassunk – írja Bandó. – Főként nem utánvétellel egy olyan csomagért, amiről azt sem tudjuk, hogy mit tartalmaz. Ha valaki azt akarja, hogy dolgozz neki, nem fog tőled pénzt kérni.

Ezt mondja a Btk.

Csalást követ el az, aki jogtalan haszonszerzés céljából mást tévedésbe ejt, és ezzel kárt okoz. A büntető törvénykönyv 299/C paragrafusa szerint Magyarországon büntetendő a piramisjáték szervezése. Jogász szakértőnk szerint ez az eset felveti a piramisjáték gyanúját.

– Sajnos én is bedőltem - írja Mónika. – Pedig csak esélyt akartam adni magamnak, miután itthon vagyok munkanélkülin. Írtam egy levelet, és úgy, ahogy volt visszaküldtem a kft.-nek az úgynevezett munkacsomagot. Persze a megjegyzéseimmel együtt, és kértem, hogy fizessék vissza az árát. Erre küldtek egy füzetecskét, hogy talán ebben találok engem érdeklő munkát. Pofátlanság!

– Aranyszabály: nem fizetünk előre azért, hogy dolgozhassunk – írja Bandó. – Főként nem utánvétellel egy olyan csomagért, amiről azt sem tudjuk, hogy mit tartalmaz. Ha valaki azt akarja, hogy dolgozz neki, nem fog tőled pénzt kérni. Ezt mondja a Btk. Csalást követ el az, aki jogtalan haszonszerzés céljából mást tévedésbe ejt, és ezzel kárt okoz. A büntető törvénykönyv 299/C paragrafusa szerint Magyarországon büntetendő a piramisjáték szervezése. Jogász szakértőnk szerint ez az eset felveti a piramisjáték gyanúját.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!