Közélet

2007.08.06. 09:28

Csak a csíkos lesz a nyerő

Bár a „meztelen” ezreseket csak augusztus 31. után vonják ki a forgalomból, több kiskunfélegyházi olvasónk arra panaszkodott, hogy nem fogadták el a biztonsági csík nélküli pénzt.

Sz. A.

Szeptember 1-jétől a boltok, áruházak pénztárai kizárólag a hamisítást gátló ezüstcsíkkal ellátott ezerforintos bankjegyeket fogadhatják el. A régi pénzt fél évig még bármelyik pénzintézet beváltja. A napokban viszont néhány kiskunfélegyházi olvasónk jelezte, hogy a város egyes áruházaiban nem fogadták el tőlük a csík nélküli ezreseket.

Felhívtunk pár nagyobb kereskedelmi egységet – többek között a nagy bevásárlóközpontokat is –, ám a „túlbuzgóságot” sehol sem vállalták. A megkeresett áruházak, boltok tájékozottabb vezetői pontosan ismerték az augusztus 31-ei határidőt, a többiek arra hivatkoztak, hogy még nem kaptak hivatalos értesítést a biztonsági csík nélküli ezres bankókkal kapcsolatosan.

Nagyjából azonos bizonytalanság jellemezte a megkérdezett vásárlókat is. Mi több, olyanok is szép számmal akadtak, akik nemcsak a határidőt nem ismerték, de egyáltalán nem hallottak a régi ezerforintosok forgalomból való kivonásáról. Magyarországon jelenleg hét különbözÕ névértékű bankjegy van forgalomban. A húsz-, tíz-, öt-, két-, illetve ezerforintos bankók mellett, az öt- és a kétszáz forintosok is papírból készülnek.

A leggyakrabban használt ezerforintos bankjegyekből háromféle is van, ám a három közül csak a 2005 után kiadott ezreseken van hamisítást gátló belső ezüstcsík, illetve külső vörösréz színű, fényes hologramfólia.

A biztonsági csík nélküli ezerforintos bankjegyeket szeptember elsejétől már nem fogadják el a boltok, áruházak pénztárai. Bár fizetni nem lehet velük, legalább fél évig még bármelyik pénzintézetben beválthatók lesznek. Hat hónap múlva azonban a csík nélküli ezreseket már csak a Magyar Nemzeti Bankban lehet becserélni, de ott akár húsz év múlva is.

Címkék#Egyéb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!