Közélet

2007.08.17. 14:23

Bukták a határokon - Sikeres volt a hatalmas akció

Sikeres volt a pénteken befejeződött, Herakles elnevezésű nemzetközi határőrművelet Bács-Kiskun és Csongrád megyében; negyvennégy embert fogtak el, ebből huszonnyolcat a határátkelőknél, s hatvanöt embert visszairányítottak, azaz nem engedték Magyarország területére belépni.

MTI

Mindezt a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság parancsnoka közölte Kiskunhalason. Árvai Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta: az augusztus 8. és 17. között tartott akcióban osztrák, német, angol, olasz, bolgár, lett, lengyel és szerb határőrök, illetve rendőrök vettek részt.

Utóbbiak azokból az országokból érkeztek, ahol a két szervezet integrációja már megtörtént. A műveletet az Európai Unió Frontex Határügynöksége szervezte, amely 6 000 eurót biztosított a külföldi szakértők utazásához.

Az akció célja a Szerbia területéről Magyarországra és az Európai Unió más tagállamaiba irányuló migráció és más jogellenes cselekmények felfedése, megakadályozása volt Bács-Kiskun, illetve Csongrád megye területén - mondta a határőrparancsnok. Hozzátette: ennek keretében 318 076 utast, 101 290 járművet, 95 700 személygépkocsit, 2 854 buszt és 7 525 tehergépjárművet ellenőriztek.

A művelet során mezőgazdasági területeket is ellenőriztek, ahol az Országos Munkaügyi Felügyelettel közösen a munkáltatókat vizsgálták. Összesen kilenc esetben jártak el, mert munkaszerződés nélkül foglalkoztatták a munkavállalókat és nem fizették meg az államnak járó költségeket. A zöldhatáron nyolc eset során 13 embert fogtak el. Egy körözött személyt, illetve járművet is megtaláltak - tájékoztatott.

A művelet során azt tapasztalták, hogy továbbra is Tompánál, Kelebiánál, valamint a Szegedi határrendészeti Kirendeltség illetékességi területen történt tiltott határátlépés. Az augusztusi művelethez hasonlót legközelebb októberben tartanak - fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!