Közélet

2007.08.27. 16:13

A számlát is kérni kell?

Nem éppen vadonatúj dolog ma már Magyarországon az üdülési csekk, de még mindig vannak bizonytalanságok, kérdések és kétségek a felhasználásával kapcsolatban. Pedig jó tudni, hogy nem jár vissza belőle készpénz, ugyanakkor számlát kell kapnunk róla.

B. Zs.

„Nem adták meg nekem az egyik állatkertben azt a kedvezményt, ami a családi jegy vásárlásakor megilletett volna. Azt mondta a kasszás: ha üdülési csekkel fizetek, nem jár. Ráadásul, ha kevesebbe kerülnek a jegyek, mint amilyen címletű csekkel fizetek, akkor nem ad vissza. Jogos mindez?” – kérdezte lapunktól egyik olvasónk. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) fővárosi ügyfélszolgálati munkatársa érdeklődésünkre azt mondta: ha meghirdették a családi kedvezményt, akkor az jár függetlenül attól, hogy készpénzzel, avagy csekkel fizet a vendég. Az már más kérdés, hogy ha ötezres csekket ad valaki négy darab ezerforintos jegyért, bizony, abból nincs visszajáró. Egy belső jogszabály ugyanis nem teszi lehetővé, hogy készpénzt adjanak vissza üdülési csekkes fizetéskor.
Mi lehet a megoldás? Ha valaki a munkáltatójánál csekket igényel, érdemes kisebb címletekben kérnie. Ha meg, mondjuk, étteremben fizet üdülési csekkel, csak a számla összegének egy részét egyenlítse ki azzal, a maradékot meg pótolja ki készpénzzel!


A Baon.hu kérdésére az MNÜA munkatársa közölte: jövőre valószínűleg már nem lehet tankolásért üdülési csekkel fizetni, ugyanakkor a felhasználási szabályok alapvetően nem változnak. Évről évre változik – nő – azonban az elfogadóhelyek száma: jelenleg hatezer cég várja a csekkes vendégeket. A csekk felhasználási lehetőségei is szélesek, így elkölthető egészségmegőrző vizsgálatokra is. A kecskeméti Bio-Spa Melissa Egészség- és Wellnessközpontban is lehet vele orvosi vizsgálatot vagy egészségfelmérést fizetni. Görög Ildikó marketingmenedzser becslése szerint a havi bevétel mintegy öt-tíz százaléka üdülési csekkből származik.


– Bár a cégünkkel szerződő állami szervezet az utalványok beváltásakor több százalékot levon azok értékéből, mégis megérte belépni a rendszerbe – nyilatkozta. – Így ugyanis többen térnek be az egészségközpontba, és ha elégedettek, akkor a cég jó hírét keltik.
A Kerekegyházától néhány kilométerre található Pongrácz-majorban is elfogadják az üdülési csekket.
Egyik munkatársuk szerint idén eddig legalább tíz százalékkal többen fizettek így, mint tavaly. Egyre többen költik hétvégi pihenésre a csekket. Érdekesség, hogy Bács-Kiskunban egy iskola is az elfogadóhelyek között van.
A keceli TG Virágdekor Szakképző Iskola és Kollégium szálláson és étkezési lehetőségen kívül egyebek mellett gyümölcs- és szőlőszüretet, az ehető virágok háromnapos fesztiválját, a téli szezonban hamisítatlan falusi disznóvágást kínál.

 

AZ ÜDÜLÉSI CSEKK egyebek mellett szállás, étkezés, utazás, tankolás finanszírozására, kulturális, egészségügyi, sport- és szabadidős szolgáltatások, fürdők, uszodák igénybevételére alkalmas. Idén 65 500 forintig (a minimálbér mértékéig) adó- és járulékmentes az üdülésicsekk-juttatás. Az MNÜA tavaly 280 ezer embernek tudott támogatást nyújtani mintegy nyolcmilliárd forint értékben.

 

VISSZAADNI ugyan nem köteles a szálloda vagy a szolgáltató az üdülési csekkből, de számlát adni, bizony, igen! Néhány olvasónktól úgy értesültünk: az országban több helyen előfordult már velük, hogy a hotel recepciósa csak felírta a nevüket és a címüket, és megköszönte, hogy ott lógatták a lábukat. Ez nemcsak szabálytalan, de veszélyes is: a vendég ugyanis a szállodát elhagyva nem tudja igazolni, hogy fizetett. Ugyanígy azzal sem szabad beérni, ha nyomtatványt vesz elő a vendéglátó, és azon tünteti fel a nevet, a címet és az ott-tartózkodás pontos idejét. Mindenképpen kapnunk – ha más nincs: kérnünk – kell a fizetést igazoló számlát! (szbz)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!