Közélet

2007.08.14. 14:09

A kutya fáját! - Mérgezik a tolvajok a házőrzőket?

Mérgezik a kutyákat Kecskemét határában – vélik a polgárőrök, akik szerint azért ölik meg a bűnözők az állatokat, hogy néhány nap múlva visszatérve már akadálytalanul tudjanak bemenni a területre, és lopni.

Noszlopy

A rendőrség szerint ezt egyelőre nem erősíti meg semmi, ettől függetlenül óvatosságra intik a gazdákat.

Egy 59 éves kecskeméti férfi tett feljelentést a napokban a rendőrségen. Elmondása szerint augusztus 1-én, 21 óra és 24 óra között, valaki megmérgezte három kutyáját is Kecskemét-alsószéktóban, a tanyáján. A gazda szerint valamilyen vegyszerrel átitatott kolbásszal etették meg az állatokat. Mire felfedezte a bűncselekményt, addig két kutya elpusztult, a harmadik állat életét azonban szerencsére meg tudta menteni a riasztott állatorvos.

Egy Kecskemét-ballószögi tanyán ugyanazon az éjszakán, 22 óra és másnap reggel 5 óra között mérgezték meg a házőrzőt. A 61 esztendős gazda hajnalban vette észre, hogy szenved az állat. Majd a nagy testű, kaukázusi és németjuhász keverék délelőtt elpusztult. Ráadásul ezt a kutyát mintegy két hónapja hozta csak ki a kecskeméti Mentsvár alapítvány menhelyéről a férfi. Azért, mert a korábbi kutyáját is megmérgezte valaki a Kecskemét-ballószögi tanyán. 

- Semmi különöset nem észleltem éjszaka a kertből. Zajt, ugatást nem hallottam – mondta el a mostani mérgezés kapcsán a rendőröknek a gazda. Viszont úgy tudja, a környéken több helyen is előfordult az utóbbi időben, hogy megmérgezték a hobbitelkeken, tanyákon lévő kutyákat. 

- Nekünk is ez a tapasztalatunk. Egyre több külterületi ingatlan tulajdonostól halljuk, hogy megmérgezték az ő, vagy a szomszédja kutyáját. Mostanában főként a Kiskőrösi úton, Kecskemét és Helvécia között történnek ilyen esetek. Korábban pedig a Kecskemét és Hetényegyháza közti területeken – mondta el tudósítónknak a tapasztalataikat Somodi Sándor, a Kecskeméti Polgárőrség Egyesület elnöke.
– Ahonnan ilyen jelzéseket kapunk, ott sűrítjük a polgárőrség járőreit. Természetesen megpróbáljuk elkapni a mérgezőt is, de sajnos eddig még nem sikerült.

- Egyelőre nem tapasztaltuk, hogy olyan helyeken történt volna betörés később, ahol megmérgezték a kutyákat – adott tájékoztatást hétfőn Nyíkos Tamás rendőr törzszászlós, a megyei főkapitányság szóvivője. - Ott viszont, ahol feljelentést tettek a megmérgezett házőrzők gazdái, állatkínzás miatt indítottunk nyomozást az ügyben. Azt tudom tanácsolni, hogy ahol ilyen esemény történik, azonnal jelezzék a rendőrségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!