Közélet

2007.07.12. 09:58

Megelőzhető a nyári nátha

Már most forduljanak orvoshoz a parlagfű pollenjére érzékenyek. A gyógyszerek szedését érdemes elkezdeni.

B. Zs.

A parlagfű szezon már elkezdődött, de a növény nagy kiterjedésű pollenszórása csak a hónap végén várható. Pont ezért már most érdemes gyomnövény allergiától szenvedőknek orvoshoz fordulniuk, s kiíratni a bevált gyógyszereket. Dr. Pánczél Gyula pullmonológus, a kecskeméti tüdőgondozó vezetÕ fÕorvosa azt mondja, hogy legalább két hét kell ahhoz, hogy a készítmények kifejthessék hatásukat.

A rendelőben a napokban is sok allergiás beteg megfordul.
Jelenleg a nyári füvekre érzékeny páciensek keresik fel panaszaikkal a szakemberekhez. Felhívtuk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fővárosi központját, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy idén a szokatlan idÕjárásnak köszönhetÕen a növény virágzása késhet.

Ennek az az oka, hogy az elmúlt hetekben a nagy meleg, a tűző nap és az erős szél hatására a parlagfÛ fejlÕdése lelassult. Kecskemét és környékén a múlt heti jelentések alapján csak néhány pollent találtak a gyűjtőhelyeken. A fővárosi tájékoztatás alapján a parlagfÛszezon július végén kezdÕdik el.

Az országos szervezet monitorja Kecskemét és környékére a hét második felére az alábbi előrejelzést adta: csalánfélék és a pázsitfű esetében nagyon magas a pollenkoncentráció, köbméterenként 100-nál is több szem található a levegÕben. Magasnak számít az útifÛfélék, a szelídgesztenye, a kender és a hárs esetében is az értékszint, 30-100 pollen található köbméterenként a levegőben.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!