Közélet

2007.07.13. 10:46

Gyógyszer: pénz nem számít?

Spórolhatnának a gyógyszereken, de – úgy tűnik – a betegek többsége nem teszi. Vajon mért döntenek még mindig többen a drágább készítmények mellett?

F. B.

Március közepe óta a kezelÕorvos köteles betegének az azonos hatóanyagú készítmények közül a legolcsóbbat felírni. Ez alól csak akkor van kivétel, ha a beteg maga kéri a drágább gyógyszert. Hogy ez milyen gyakran fordul elő, azt legjobban az orvosok és a patikusok tudják. A Baon. hu munkatársa megkérdezett néhány kecskeméti gyógyszerészt a tapasztalatairól.

Tankó Andrásné, a Szent Benedek patika vezetője úgy érzékeli, az emberek nem minden esetben fogadják el a helyettesítést. Inkább többet fizetnek a megszokott készítményért, hiába van a másikon támogatás. A többség ragaszkodik a jól beválthoz. Persze, van egy réteg, amelyik örül az új lehetőségnek, de aki – például – vérnyomásproblémával küzd, inkább mélyebben a zsebébe nyúl. Mert bármennyire is ugyanaz a hatóanyag, mindig van néhány százalékos differencia a készítmények között.

Harmati Sándorné, az Aranykehely patika vezetője szerint továbbra sem csökken a vényköteles gyógyszerek iránti kereslet. A forgalom azonban változó, mert a krónikus betegeknek egyszerre már háromhavi adagot is felírhat az orvos. Leginkább az idősek maradnak meg az eredeti gyógyszereiknél. Mivel az újítást mindenki nehezen élte meg, segítségképp rendszerint ráírják az új készítmény dobozára, hogy melyik régit helyettesíti. A tapasztalat ugyanis az, hogy mire a beteg hazaér, elfelejti.

Benyákné Kováts Ottília, a Széktói Kígyó patika vezetője azt mondja: nem fogadták örömmel a változásokat a betegek. Az nem egyértelmű, hogy az olcsóbb gyógyszert veszik meg, bár ez életkorfüggő is. A fiatalok közt kevesebb a krónikus beteg, így inkább az ötven felettiek ragaszkodnak az eddigi tablettáikhoz. Akadt olyan is, aki kipróbálta az újat, de nem vált be, és visszatért a régihez; és olyan is, aki kifejezetten kérte, hogy új gyógyszert keressenek neki a régi helyett, mert annak olyan borsos lett az ára, hogy már nem tudja kifizetni.


Címkék#Egyéb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!