Közélet

2007.06.29. 19:40

Csökkenti járatait a Kunság Volán Zrt.

Több járatot is csökkent Kecskeméten a Kunság Volán Volán Zrt. augusztus 1-től. Jövőre újabb változtatások várhatók.

Takács Valentina

Huszonöt millió forint állami támogatás esik ki idén a Kunság Volán Zrt. tervezett bevételeiből a kecskeméti helyi autóbuszjáratok vonatkozásában. Mivel a cég nem lehet veszteséges, ezért egy észszerűbb tömegközlekedésre tett javaslatot, amelyet legutóbb tárgyalt a város képviselő-testülete.

Bár a társaság vezetője egy múlt heti fórumon még úgy vélte, hogy a folyamatosan csökkenő utaslétszámra nem lehet válasz a járatok csökkentése, a mostani előterjesztésből kiderült: lényegében így kívánja elkerülni a Volán a veszteséget. Az idei változások mintegy húsz járatot érintenek majd.

Az 1-es, a 3-es és a 6-os vonalon például egy-egy reggeli, kevésbé kihasznált járat esik ki, az 5-ös vonalán azonban hétközben és hétvégén összesen nyolc. A 7/c vonalon hétvégeken közlekedik majd ritkábban a busz. A 17-es buszra a jövőben csak az Auchan nyitvatartási napjain lehet felszállni. A Hunyadivárost érintő 18-as és 38-as járatokat összevonják. Ezt követően a busz nem a Liszt Ferenc, hanem a Serleg utcán közlekedne.

A Széchenyivárost a központtal összekötő 20-as járatot sem kímélték. A mostani 10 és 15 perc helyett 15 és 20 percenként járnak majd a buszok. Szintén változik a 21-es járat, a jövőben ugyanis csak a 21-1-es közlekedik majd, csúcsidőben a mostani 15 perc helyett 20 percenként.
Lényeges változás továbbá, hogy szintén augusztus 1-től a Kadafalvára, Ballószögbe, Helvéciára és Szabó Sándor telepre közlekedő buszok nem a Széchenyi téren, hanem a Piaristák terén állnak meg. 2008-ban újabb változtatások várhatók.

A tervek szerint jövőre többek között teljesen megszűntetnék a 17-est, helyette az 1-es nyomvonalát hosszabbítanák meg az Auchan-ig, a 11-ét pedig a Zápor utcán át a Homokbányáig. Számos járat esetében szó szerint métereken spórolnának - sok kicsi sokra megy alapon - így faragva le a veszteséget.

Kecskemét képviselő-testülete szemlátomást nem szívesen fogadta el a Volán javaslatát. Ugyanakkor elhangzott: ha most nem bólintanak rá, akkor őszig tovább nő a veszteség, amit előbb-utóbb valakinek meg kell fizetnie. Az elképzelések közé Lévai Jánosné fideszes képviselő javaslatára bekerült: a 2/A vagy a 2-es járatok valamelyikéből reggel és délután két-két alkalommal menjen ki egy busz a Kósafaluba.

Takács Valentina -->

Címkék#Egyéb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!