Közélet

2006.11.26. 16:42

Fába rejtett érzések és gondolatok

Csenki Tibor, Lantos Szabolcs és Mihály László a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a hétvégén Tiszaalpáron az Árpád Művelődési Házban. A tárlatot Molnár István körvezető nyitotta meg.

Vajda Piroska

A kiállításban, az alkotások elrendezésében nincs semmilyen koncepció. Felfedezhetünk viszont egy közös tárgyat, fogalmat: a fát – kezdte megnyitóbeszédében Molnár István. Az alkotók bemutatása kapcsán elmondta: a Vajdahunyadról származó Mihály László két éve csatlakozott a képzőművész körhöz. Képeiben az Erdélyből hozott szellemiség, a fa és a természet szeretete tükröződik. Számos Félegyházához kötődő személy – Petőfi Sándor, Batthyány Lajos és Móra Ferenc -  fa-reliefjét készítette el. Jelenleg Kossuth Lajos portréján dolgozik. Jövőre szeretné befejezni azt a tablót, amely a tizenhárom Aradi vértanút ábrázolja.
Csenki Tibor Kiskunfélegyházán született. Aktív résztvevője volt a Holló László Képzőművész Kör megalapításának. Grafikusként azonban nem sokat dolgozott szülővárosában. 27 évesen Kanadába költözött, ahol kenyérkereső munkája mellett tovább folytatta művészi pályafutását. Torontóban állandó tagja volt egy képzőművész csoportnak. Harminc év elteltével viszont szíve hazahúzta. Három éve került ismét kapcsolatba a Holló-körrel és azóta vesz részt a köri kiállításokon, látogatója a tiszaalpári alkotótábornak. Két éve pedig önálló tárlattal mutatkozott be a félegyházi közönség előtt.
Lantos Szabolcs hármuk közül a legfiatalabb alkotó. Öt éve kezdett autodidakta módon fával foglalkozni. Munkáin valóságosan jelenik meg előttünk az ember alakította természet. Egy uszadék fa vagy egy levágott göcsörtös ág, amely alapja műveinek. A képzelet és a valóság eggyé válik mikor egy alkotó ember átadja magát a természet adta formának és a kezében lévő vésőt a fantáziája irányítja – mondta a megnyitón Molnár László.
Megtudtuk: Szabolcs a 2002-ben Félegyházán kezdődött „Miénk itt a tér” című kiállítás és fesztivál egyik kiállítója és főszervezője. Azóta a rendezvény a Városalapítók Napjának jelentős és elmaradhatatlan része.
A közös tárlat december 6-ig tekinthető meg a tiszaalpári Árpád Művelődési Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!