Közélet

2006.11.27. 11:51

Drágábban seprik a kéményt

A megyegyűlésen pénteken elfogadták a Filantrop Kht. kéményvizsgálati díjemelését, de a Halas-Thermo ajánlatát visszaküldték.

B. F. I.

Január 1-től Bács-Kiskun megyében átlagosan 4,88 százalékkal nőnek a kötelező kéményseprő-ipari szolgáltatások díjai a Filantrop Kht-nál. A Kiskunhalas környékének ellátását végző Halas-Thermo Kft. viszont egyelőre nem kapta meg a jóváhagyást a díjemelésre. Utóbbi cég ajánlatát - Bányai Gábor elnök javaslatára - visszaküldte a közgyűlés, noha a szolgáltatások díjai itt olcsóbbak, mint a Filantrop-nál.
 A döntés indoka az volt, hogy a Halas-Thermo átlagosan 8,1 százalékkal, tehát az inflációt meghaladó mértékben szeretné emelni a díjakat, de az igényt nem támasztotta alá megfelelő gazdasági számítással. A cég ugyan előadta, hogy két éve változatlan díjakkal dolgozik, ám terhére rótták, hogy az áfa elmúlt januári csökkentését nem érvényesítette lefelé az árakban. A megyegyűlés nem tért ki annak vizsgálatára, hogy a Halas-Thermo a százalékosan magasabb díjemelési igény ellenére miért képes olcsóbban dolgozni, mint a másik cég.

 A Filantrop így engedélyt kapott, hogy az egyedi kémények kötelező vizsgálati díját szilárd tüzelés esetén 1500, gáztüzelés esetén pedig 1300 forintra növelje. A Halas-Thermo-nak viszont még futnia kell egy kört, hogy elfogadtassa az egységesen 1230 forintos igényét. A két cég díjazási ajánlatában több jelentős eltérés is látható. Ezek közül igen szembetűnő például, hogy kiszállás esetén a Filantrop 156 forintot számolhat kilométerenként, a Halas-Thermo viszont nem kapott engedélyt arra, hogy 84 forintot számoljon. Utóbbi cég a decemberi közgyűlésre hozhatja be újra a díjemelési igényét, immár megfelelő számításokkal alátámasztva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!