Közélet

2006.11.30. 09:47

Csábító hitelek szezonja

Karácsony közeledtével megsokasodnak a hitelakciók. Az ünnepekkel az autóvásárlási kedv is megnövekszik.

G. Z.

Hétvégén bronzvasárnap. A gyerekek Mikulásnak és Jézuskának írt listái egyre hosszabbak. Akinek még nincs, most cserélné le hagyományos tévéjét plazmára és ha már lúd legyen kövér: házimozi rendszer is dukál hozzá. Meg DVD-lejátszó. Az álmoknak eddig a pénztárca szabott határt, ma már az sem. A könnyelműek, meggondolatlanok fokozott veszélyben vannak. A legtöbb nagyáruházban helyben hozzáférhető az áruvásárlási hitel. Aki megfontoltabb és előre gondolkodik, körülnéz a bankokban. A pénzintézetek legjobban bevált mézesmadzaga a nulla százalékos THM (teljes hiteldíjmutató) vagy a visszafizetés három-négy hónappal késleltetett kezdése. Van olyan bank, aki ezekre is rálicitál és a hitelezett termékre plusz egy év garanciát vállal.

Az ördög, mint mindig, itt is a részletekben bújik meg. A nulla százalékos THM-mel kapcsolatban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arra figyelmezteti a vásárlókat, hogy a nulla százalék sokba kerülhet. A bank és a kereskedő gyakran együttműködik úgy, hogy az eladó beépíti az árba a kamatot. Célszerű tehát több helyen is megnézni az adott termék árát.

Kecskeméten az ünnepek előtt az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító üzlet az Auchan. Vezetője, Tóth Tünde elmondta: – Az év vége közeledtével jelentősen nő a forgalmunk, mely nemcsak a vevőszám növekedésnek - hanem az átlagos vásárlási értékeknek is köszönhető. Nagyon kedvelt a vásárlók körében az Auchan kártya, mellyel akár élelmiszert is vásárolhatnak vevőik. A kártya nyújtotta ingyenes hitel időtartama elérheti a 45 napot is. A nagyobb értékű termékek körében inkább a kedvezményes hitellehetőségek népszerűek, melyek közül mindenki a saját igényei szerint választhat.

A hideg beálltával az autópiacon is érezhető a fellendülés, a kereskedők szerint ez a legpörgősebb időszak. A statisztikák szerint viszont idén az új autók piaca 20 százalékkal szűkült a tavalyi évhez képest. A finanszírozócégek forgalma általánosan csökkent. Hitelt is egyre kevesebben választanak, a készpénzes fizetés javára. Az Erste Leasing megyei képviseletének vezetője szerint elsősorban a forint árfolyamváltozása miatti bizonytalanság állhat a háttérben. – Valutánk ugyan most jól áll, de ez viszonylagos. Két szélső érték közötti ingadozása megnőtt, ami megnöveli a kockázatot és teljesen érthető módon bizonytalanná teszi az embereket – mondta Karcza Tamás. A szakember hozzátette: kettős hatás alatt állnak az emberek. A prés egyik felén a megszorító intézkedésektől való félelem áll. Ilyen helyzetben a megtakarítási hajlandóság törvényszerűen nő, az emberek tartalékolnának. A másik befolyásoló tényező viszont ugyanezt a csoportot nyomasztja: ez a szeptember elejétől bevezetett kamatadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!