Közélet

2006.10.20. 10:07

Nógrádi testvérek: Hétszázmilliós plusz helyett mínusz 36 ezer az egyenleg

Egyetlen forint kártérítést sem kapnak a Nógrádi testvérek, sőt nekik kell még fizetniük 36 ezer forintnyi perköltséget, amiért apjukat bordarabja, combcsontja és lágyrészei nélkül temették el.

-

Az első fokon Kecskeméten tegnap befejezett polgári per kísértetiesen hasonlított az emlékezetes Nógrádi-koponya perhez. Három éve ugyanis kegyeletsértési pert indítottak a Nógrádi testvérek és 700 milliós kártérítést igényeltek a Bács-Kiskun megyei főkapitányságtól.

Azért, mert csak a temetést követően kapták meg az apjuk koponyáját. Tavaly december elején született meg az ítélet a koponya ügyben Székesfehérvárott, majd nem rég jogerőssé vált a döntés. A kegyeletsértést megállapították, a kárigényt viszont teljes egészében elutasították.
          
Ezt követően, idén nyáron indította az újabb polgári pert Nógrádi Ádám és Zsolt a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Ekkor már csupán százezer forintot kértek. Nem a koponya, hanem apjuk egyik bordarabja, combcsontja és lágyrészei miatt. A fivérek szerint a gyilkosság áldozatává lett Nógrádi József holttestének darabjait egy budapesti szakértői intézetbe szállították 2001-ben a kecskeméti nyomozók. Majd ezek közül néhány már nem került vissza Kecskemétre. Volt közöttük bordadarab, lágyrészek (szövetek), és combcsont is.
        
A Kecskeméten tegnap kihirdetett ítéletben azután ismét csak megállapították a Bács-Kiskun megyei rendőrség kegyeletsértését. Kizárólag a combcsont miatt, amelyről nem derült ki végül, hogy teljes egészében hiányzott a temetésnél, vagy csak egy darabját tartották vissza a nyomozók.

A bíróság szerint a szövetminták és a bordadarab hiánya nem lehetett akadálya az áldozat végtisztességének. A Nógrádi fiúk egyébként a megyei főkapitányságon kívül hat rendőrtisztet név szerint is pereltek. A bíróság szerint azonban nem állapítható meg náluk, hogy elkövették volna a kegyeletsértést. Ezért 36 ezer forintnyi ügyvédi költségüket Nógrádi Ádámnak és Zsoltnak kell kifizetnie. A döntés ellen a Szegedi Ítélőtáblához fellebbezhetnek a peres felek.

Első fokon húsz év fegyházbüntetésre ítélte 2004-ben a Pest Megyei Bíróság az apja kivégzésével vádolt Nógrádi Ádámot. Az ítélet szerint Nógrádi 1998. őszén soltvadkerti házuk pincéjében fejbe lőtte apját, a város jómódú vállalkozóját, majd a testet egy pirtói kútba rejtette el. Az apa földi maradványai 2001. nyarán kerültek elő egy kútból a rendőrséghez eljuttatott névtelen levél nyomán. A levélről utóbb bebizonyosodott, hogy Nógrádi Ádám írta. A bíróság ezért a férfit aljas indokból elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek. A vádlott apja megölését az eljárás során egyetlen, a védelem szerint vitatott esetet leszámítva mindvégig tagadta.

A Fővárosi Ítélőtábla 2004. decemberben megalapozatlanság, felderítetlenség és logikai hibák miatt megsemmisítette az elsőfokú ítéletet. Egyben új eljárásra utasította a Pest Megyei Bíróságot. Az új eljárást tavaly megkezdték, és várhatóan néhány héten belül hirdetnek majd ismételten ítéletet a hosszúra nyúlt perben.

A Fővárosi Ítélőtábla 2004. decemberben megalapozatlanság, felderítetlenség és logikai hibák miatt megsemmisítette az elsőfokú ítéletet. Egyben új eljárásra utasította a Pest Megyei Bíróságot. Az új eljárást tavaly megkezdték, és várhatóan néhány héten belül hirdetnek majd ismételten ítéletet a hosszúra nyúlt perben. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!