Közélet

2006.10.27. 10:02

Minden marad és változik

Azt tervezik, hogy a megyei kórházhoz csatolják a Kecskeméti Repülőkórház fekvőbeteg-ellátását. A repülőorvosi részt ugyanakkor fejlesztenék.

-

Nagy várakozás előzte meg Szekeres Imre honvédelmi miniszter csütörtöki kecskeméti látogatását. Ahogy szerdán megírtuk: sokan azt jósolták, hogy bejelenti a repülőkórház megszűnését. A miniszter jött, és annak rendje és módja szerint felavatta dr. Merényi Gusztáv orvos vezérőrnagy szobrát a kórházban. A magyar katonaegészségügy kiemelkedő alakjának, a hazai repülőorvostan megalapítójának mellszobra az aulát dísziti.

Az azonban nyilvánvaló volt, hogy a sajtó erőteljes érdeklődése, illetve a város prominenseinek jelenléte sokkal inkább az intézmény jövőjét érintő bejelentéseknek szól. Ezek is elhangzottak. A miniszter elmondta: a fekvőbeteg-ellátás, tehát az osztályok és az ott dolgozók maradnának a helyükön, ám szervezetileg átadnák az egészet a kecskeméti megyei kórháznak. Ugyanakkor a honvédelmi tárca tovább működtetné a szakrendelőket – tehát a járóbeteg-ellátást –, valamint a Repülőorvosi Vizsgáló- és Kutatóintézetet (ROVKI). Ez utóbbit fejlesztenék, hogy olyan magas színvonalú legyen a kutatás és az oktatás, ami európai szinten is példaértékű. A jövőben itt végeznék el az egész Magyar Honvédség alkalmassági vizsgálatait. Ezen kívül a Honvédelmi Minisztérium azt szeretné, ha a szakrendelőben kialakulnának az egynapos sürgősségi és baleseti beavatkozás feltételei. Tehát az intézmény nem kevesebb, hanem több feladatot kapna.
Szekeres hangsúlyozta: fontos, hogy a kórház a jövőben is kórház maradjon. Az átadásról szóló tárgyalások már elkezdődtek a megyei kórház fenntartójával, a megyei önkormányzattal.

184 ágy, 354 alkalmazott

A repülőkórházban 184 ágy van a két sebészeti, a belgyógyászati, az ideggyógyászati, a pszichiátriai, a szemészeti, a sürgősségi és az intenzív osztályon. Az intézményben 354 alkalmazott dolgozik, ezeknek nagyjából fele a kórházi részen.

Kapcsolódó cikk:
Repülnek a kórházból?

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!