Közélet

2006.10.28. 10:15

Elfogták a trükkös majmot

Négy és fél hét csavargás után visszakerült otthonába, a Kecskeméti Vadasparkba az utolsó szökevény makákó is.

-

Pénteken délben könnyes szemmel búcsúztatták a Birizdó Kft. telephelyéről a japán makákót, aki majd'' két hétig élvezte a Mercedes kereskedés vendégszeretetét. Ráadásul a lelkiismeretük sem teljesen tiszta, hiszen ők ejtették fogjul a kis állatot. A részletekről a vadaskert főállatgondozója számolt be:

- A majom több mint egy hónapos szökése óta szinte minden nap próbáltam kábítólövedékkel meglőnni. Többször is sikerült már, legutóbb múlt csütörtökön. A makákó azonban a találattól megriadva beszaladt az erdőbe, mielőtt a szer hatott volna. A sűrű aljnövényzetben pedig úgy eltűnt, hogy hiába kerestük tizenöten két és fél órán keresztül, nem találtuk. Akkor abba is hagytuk a kutatást, hiszen ennyi idő alatt elmúlik az altató hatása. – mesélte Horvát László.

A majom nem találta elég érettnek hölgytársait, ezért szökött meg.A pénteki elfogásnál már trükkösebbek voltak. Öt napig nem jelent meg a vadaskerti szakember az autókereskedésben. Ezalatt a makákó önbizalma megnőtt, már az épületbe is bemerészkedett. A szervízcsarnokban figyelte a munkafolyamatokat és az öltözőkben is szétnézett. Pénteken érkezett el a napja annak, hogy a folyosón sétáló majmocskára mindkét oldalról rácsukták az ajtót a kereskedés beépített emberei. A meglepett majom kettesben maradt a vadaskert munkatársával. A kábító lövedék célba ért és a makákó az egyik zuhanyzóban elaludt. A majom másfél óra múlva már a vadaskert egyik ketrecében, rég nem látott társai tőszomszédságában ébredt.

A Vadaskert megbízott igazgatója örül az elfogásnak, mégsem túl bizakodó: - Megerősítettük a majomházat és a kifutó körüli villanypásztort is. Mégis azt hiszem, újra meg fogják próbálni a szökést. A vérükben van. Amelyik állatkert ilyen fajtát tart, meg tudják erősíteni a tapasztalatomat. Tudomásom szerint egyébként a veszprémi állatkertből éppen két japán makákó távozott szabadságra – mondta dr. Mező Tibor.

A tervek szerint szombaton engedik össze a tíz éves hím állatot rég nem látott társaival. A gondozók abban bíznak, hogy megerősödik közöttük a csapatszellem. Eddig ugyanis a fiatal nőstények éretlensége nem volt elég visszatartó erő a hímeknek. A helyzet idővel természetesen javulni fog, így azt remélik: ha nem is a rácsok miatt, hát legalább azért maradnak majd a helyükön, hogy egymással lehessenek. Ha ez sem válik be, visszaszállítják őket Szegedre.

A vadasparkba öt hete hozták Szegedről a négy makákót. Az ottani szakemberek előzetesen megnézték azt a helyet, amit Kecskeméten alakítottak ki nekik, és rendben találták. Három japán makákó mégis kiszabadult: kikaparták a műanyag lexántáblát és egy kis lyukon kipréselték magukat. Aztán még a villanypásztoron is túljutottak. Az új környezet miatt ugyanis annyira zaklatottak voltak az állatok, hogy az sem tartotta vissza őket. Lakossági bejelentések révén két héten belül két szökevényt fogtak be az állatgondozók. Az egyiket a Petőfi Nyomdánál, a másikat a Dakó Kft. telephelyén kábították el fúvócsöves altatólövedékkel. A harmadik állatot tegnap szállították vissza a helyére.

 

 


 

Címkék#Állati
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!