Közélet

2006.06.08. 16:46

Újabb Nógrádi per Kecskeméten

Beperelt hat kecskeméti rendőrt és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot az „olajtanú” Nógrádi Zsolt. Az egykor Soltvadkerten élő férfi a kegyeleti jog megsértésének megállapítását, valamint százezer forint megítélését kérte az alperesekkel szemben a megyei bíróságtól.

Noszlopy

A csütörtökön délután kezdődött tárgyalás előzménye a tavaly Székesfehérvárott tárgyalt, a meggyilkolt Nógrádi József koponyája miatt indult per volt. A koponyát ugyanis csak a temetés után adták ki a rendőrök a családnak. A Nógrádi fiúk 700 milliós kártérítés követeltek a koponya miatt, ám ebből első fokon egyetlen forintot sem ítélt meg a székesfehérvári bíróság. Sőt – amennyiben az ítélet jogerőssé válna - közel egymilliós perköltséget veszített Nógrádi Zsolt és Ádám. Vélhetően ez volt az oka annak, hogy a Kecskeméten délután kezdődött polgári perben már jóval szerényebb összeget, „mindössze” százezret kértek a Nógrádi fiúk hat kecskeméti rendőrtől, és a főkapitányságtól.

A testvérek közül egyébként csak Zsolt jelent meg. Ádámot ugyanis továbbra is előzetes letartóztatásban tartják Budapesten, és az apja meggyilkolásával vádolják. A fivérek szerint a gyilkosság áldozatává lett Nógrádi holttestének darabjait egy budapesti szakértői intézetbe szállították 2001-ben a nyomozók. Majd ezek már vissza sem kerültek Kecskemétre. Volt közöttük bordadarab, lágyrészek és combcsont is.

- Én nekem kell leltároznom, hogy hol vannak a testrészek? – méltatlankodott a megyei bíróságon a felháborodott Nógrádi Zsolt. – Ha megnyerjük ezt a pert, akkor felnyittatom a sírt Soltvadkerten. Megnézzük végre, hogy mi hiányzik apámból. Az alperes rendőrök, illetve a főkapitányság jogi képviselője szerint a hemogenetikai vizsgálatokról soha nem kerülnek vissza a csontdarabok, és a lágyrészek. Magyarországon nincs ugyanis olyan törvény, ami szabályozná ezt. Ezért a következő tárgyalási napra megidézik a bűnügyi szakértői intézet munkatársát, aki átvette vizsgálatra a Nógrádi testrészeket a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságtól 2001. nyarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!