Közélet

2006.06.21. 10:33

Nyugdíjba vonul Vas Antal a bankfalui iskola igazgatója

Wass Albert szerint háromféle ember él a Földön: a gyűjtő, a rontó és a látó. Vas Antal iskolaigazgató négy évtizedes pályafutása alatt bebizonyította: a „látók” közé tartozik. Mindig olyan pedagógus volt, aki meglátta egy-egy gyerekben a tehetséget. A most nyugdíjba vonuló intézményvezető harminckilenc esztendeig tanított, ebből harmincat a bankfalui iskolában.

BAON

1989-ben a tantestület választotta igazgatóvá. Ez volt az első és egyetlen alkalom, amikor nem a félegyházi önkormányzat képviselő-testülete döntött az iskola vezetőjének szeméjéről.
– Mi volt a jelszava az elmúlt évek alatt? Mi volt az, amiből soha nem engedett?
– A fegyelem. Ez az iskola azért működik jól, mert a gyerekek mindig tudják, mit szabad és mit nem. A másik legfontosabb dolog a példamutatás. Köztudottan ebbe az intézménybe zömében cigánygyerekek tanulnak, akik más lelkületűek, más felfogásúak és más az érzelemviláguk. Másként kellett velük bánni. A legelesettebbekre is nagyon sok energiát fordítunk. Nálunk nincs elveszett gyerek.
– Állítólag a szakminisztériumban is elismerik és figyelemmel kísérik az itt folyó munkát.
– Valóban, a tárcánál többet tudnak a szakmai munkánkról, mint a városban. Az országban például nálunk a legmagasabb (százszázalékos) a cigánygyerekek továbbtanulási aránya. A tőlünk kikerült diákok sorsát később is követjük. Szerencsére egyre többen tanulnak tovább főiskolán vagy egyetemen.
– Az iskola különlegessége egy botanikus kert, amelyben több száz fajta növény található. Mi volt ezzel a célja?
– Egyik hobbim a kertészkedés, ami a nevelésben is fontos szerepet játszott. A gyerekkel közösen ültettük és gondoztuk a növényeket. Így a legnagyobb „gazember” sem tette tönkre a kertet, sőt otthon is fát ültetett.
– Hogyan összegezné röviden a pályafutását?
– Végeztem a kötelességem a magyarság érdekében. Célom a cigányság felemelése volt. Úgy gondolom, az iskola sokat segített ebben. Szerencsére olyan pedagógusokkal dolgozhattam együtt, akiknek megvolt a külön elhivatottságuk ehhez a munkához. Békesség, szeretet, összetartás jellemezte az iskola hangulatát.
– Hogyan tölti majd a nyugdíjas éveket?
– Kertészkedek, olvasok, játszok az unokáimmal és utazok. Irány Erdély…

Ezek is érdekelhetik