Közélet

2006.06.26. 16:40

Magasan a léc fölött - 4,82-es érettségi osztályátlag a Refiben

Elképesztő vizsgaeredményt, 4,82-es átlagot produkált az érettségin a Kecskeméti Református Gimnázium 12/b osztálya. Ilyenre még a legidősebb tanárok sem emlékeznek. A legrosszabb jegy egy emelt szintű matek és egy középszintű magyar hármas volt. Minden gyerek szeretne tovább tanulni. A vizsgák fáradalmait egy lakiteleki tanyán együtt pihente ki az osztály.

Galambos Sándor

Valószínűleg sokáig fogják emlegetni a Refiben az idén végzett 12/b osztályt. A 6 osztályos gimisek szenzációsan sikerült az érettségijükkel nem csak az iskola, de Kecskemét történelmébe is beírták magukat. Mindvégig komolyan vették a tanulást, náluk nem volt ciki, ha valaki a könyveket bújta. Az osztály félévi átlaga 4,77 volt - aztán belehúztak. Év végén tizenöten kaptak kitűnő bizonyítványt, az érettségin pedig csak kapkodták a fejüket a vizsgabizottság tagjai. Osztályfőnökük, Labancz István hét éve tanít kémiát és földrajzot a suliban, a mostani 12/b volt élete első osztálya. Az idén ő érdemelte ki Az év tanára címet. Kollégái közül többen javasolták, hogy most, a csúcson kellene abbahagynia a pályát!

- Remek osztályollektívát vettem át, akikkel öröm volt dolgozni. Iszonyatos tempót diktáltak maguknak a tanulásban - emlékszik vissza a kezdetekre az osztályfőnök. - Nálunk a barátságok a versengésből, a tanulópárokból szövődtek. Nagyon sajnálom, hogy 11-iktől mindkét tantárgyam megszűnt, hivatalosan csak az osztályfőnöki órákon találkoztunk. Büszke vagyok az eredményükre, név szerint senkit sem akarok kiemelni a közösségből. Ők együtt nagyok!

A mostani 12/b az első olyan évfolyam, amelyik az általános iskola első osztályától a Refibe jár. Mara néni tanította meg őket számolni és írni. Azóta mindegyiküknek van már egy középfokú nyelvvizsgája, sokaknak kettő, sőt többen a középfokú mellé egy felsőfukú is szereztek. Az egyik srác csetelés közben arról panaszkodott a haverjának, hogy csak 4,5 lett az átlaga. Mint írta, ezzel egy másik iskolában osztályelső lehetne, itt viszont csak az utolsók közt kullog.

- Régóta tudom, hogy remek osztályom van, már országosan is ismernek minket - büszkélkedik Labancz István. - Képtelen vagyok felsorolni az eredményeiket, ezért csak néhányat említek, ami épp az eszembe jut. Az osztályból nyerték meg például a történelemi OKTV-t, egy másik tanulónk pedig az egyetemisták retorika versenyén kapott különdíjat. Az egy kislány kétéves nemzetközi ösztöndíjat nyert, jelenleg Olaszországban készül az érettségire. A mi csapatunk volt a legjobb a megyei könyvtár által szervezett az Európai Unióról szervezett angol nyelvű vetélkedőn is. Brüsszelbe mentek jutalomútra. Amikor pedig már azt hittük, hogy mindent megnyertünk, amit csak lehetett, miénk lett a különdíj az országos tablóversenyen. Jól jött a banketten az a 100 ezer forint.

Az érettségi izgalmait egy lakiteleki tanyán próbálják elfeledni a 12/b-sek. Olyanok egykori osztálytársak is eljöttek erre a pár napra, akik már régóta másik suliba járnak. A napi program: fürdés reggeltől estig, számítógépezés és semmittevés. A tanyát természetesen az osztályfőnükük szerezte a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!