Közélet

2006.06.16. 20:37

Gráf József Kiskunmajsán

Újra lehet vágni a szárnyasokat a Bács-Kiskun megyei vágóhidakon – jelentette be Gráf József agrárminiszter ma Kiskunmajsán. A miniszter 500 gazdával találkozott egy fórumon, ahol elmondta: ha szigorú előírások mellett is, de mától lehetőség nyílt a vágásra érett szárnyasok levágására, és a hús értékesítésére, igaz, egyelőre csak belföldön.

BAON

Az eddigi szigorú korlátozást azért enyhítették, mert az elmúlt egy hétben nem hullott el újabb szárnyas.

Gráf József a termelőknek elmondta: pénteken megérkezett Londonból az a laboratóriumi vizsgálati eredmény, amely szerint madárinfluenza fertőzött Bács-Kiskunban. Azt még nem tudni, hogy ez az emberre is veszélyes H5N1-es vírustörzs jelent-e meg Magyarországon.
 
A miniszter ugyanakkor megerősítette: minden gazda 100 százalékos kártérítést kap, akinek elpusztították az állományát. A túltartás miatt károk enyhítéséről még tárgyal az unió illetékeseivel.

A vírus terjedésével kapcsolatban elhangzott: elképzelhető, hogy nem vadmadarak, hanem külföldi vendégmunkások hurcolták be magukkal a kórt. Mint ismert, Romániában már korábban felütötte fejét a baromfivész. Gráf József és Molnár Zoltán megyei főállatorvos is megjegyezte: a termelők lehetőség szerint ne alkalmazzanak külföldi munkaerőt.

Az állattal foglalkozó emberek türelme elfogyott

TÖBBEN IS PETÍCIÓVAL ÉRKEZTEK a majsai fórumra, amiket az agrárminiszternek, illetve a miniszterelnöknek címeztek. A keceli termelésszervezők, Hatvani Gábor és Hatvani Gáborné által megfogalmazott levélhez rengetegen csatlakoztak aláírásukkal. „Az állattal foglalkozó emberek türelme elfogyott, mert nekik még van szívük, és sajnálják a rájuk bízott állatokat látván azok kínlódását, elhullását, ami nem az ő hibájuk” – olvasható benne. Mint a levélből kiderül: több takarmánykeverő csak abban az esetben ad takarmányt, ha készpénzben fizetnek neki, ezt azonban képtelenség vállalni. Az integrátorok sürgős segítséget kértek, mert néhol már éheznek emiatt az állatok. Mások, akik felszólaltak a fórumon, azt is jelezték: gondjaikat tetézi, hogy eközben emelkednek is a takarmányárak.

A bócsai termelők egy olyan kérvénnyel érkeztek, amiben azonnali hatállyal kérnek visszahelyezni egy hatósági jogkörrel rendelkező állatorvost a faluba, mivel a Soltvadkert – Bócsa – Tázlár körzetben a kiskőrösi hatósági állatorvos rendelési időben egyedül nem képes ellátni a másfélmillió szárnyast. A termelők sürgetik azt is, hogy gyorsabban érkezzenek vissza az állatorvosi intézetből az eredmények, hogy az egészséges állatokat mielőbb elszállíthassák vágásra.

Kapcsolódó cikkek:

A bócsai termelők egy olyan kérvénnyel érkeztek, amiben azonnali hatállyal kérnek visszahelyezni egy hatósági jogkörrel rendelkező állatorvost a faluba, mivel a Soltvadkert – Bócsa – Tázlár körzetben a kiskőrösi hatósági állatorvos rendelési időben egyedül nem képes ellátni a másfélmillió szárnyast. A termelők sürgetik azt is, hogy gyorsabban érkezzenek vissza az állatorvosi intézetből az eredmények, hogy az egészséges állatokat mielőbb elszállíthassák vágásra. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!