Közélet

2006.06.23. 20:23

Emlékkopjafát állítottak Izsákon a vallásbéke kiharcolásának évfordulóján

Késő délután az izsáki Szabadság téren méltó ünnepség keretében emlékkopjafát állíttatott az Izsák és Környéke Erdélyi Magyarok Közhasznú Egyesülete. A három méter magas alkotás - amely a kunadacsi Kecskeméti József fafaragó munkája - tisztelet Bocskay István erdélyi fejedelem előtt, aki győzelemre vitte a nemzet és a hit szabadságáért indított harcot.

Pulai Sára

Ennek eredményeként 1606. június 23-án, éppen ma 400 esztendeje Bécsben megpecsételték az első békeszerződést. Ezért is a felirat: "Győztes szabadságharcunk emlékére Az I. bécsi béke évfordulójára" és a két évszám, 1606, 2006.

- Az emlékezés mellett legyen példa valamennyiünk számára az ő helytállásuk, és a hazánkra gondolva mindig csengjenek fülünkben a fejedelem szavai: "Ha ezt a hazát elveszítjük, nincsen nekünk több hazánk." E 400 évvel ezelőtti szavak a mának is üzennek - mondta ünnepi beszédében a város polgármestere, Mondok József. A 2002-ben alakult egyesület elnöke, Nagy Árpád református lelkész szavai is Bocskayt idézték. Ünnepi avatóbeszédet dr. Medvigy Endre irodalomkutató mondott, s dr. Lipcsey Ildikó, az Erdélyi Szövetség elnöke is visszaemlékezett a fejedelemre, s zárszavában figyelmeztetett: - Az idegen szívűektől nem várható el, hogy a magyar nemzeti érdekeket képviseljék. A megható ünnepség - amelyen közreműködött a városi kórus is - sokakat vonzott, s végül egyként énekelték el a Székely Himnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!