Közélet

2006.06.21. 11:47

Egyre több diák dolgozik nyáron

Egyre több cég fedezi fel a nyári diákmunkában rejlő lehetőséget. Több ezer diák vállal munkát a vakáció alatt, többnyire képzettséget nem igénylő betanított munkákat.

BAON

– Az elmúlt két hétben észrevehetően megnőtt az érdeklődők száma – mondja Kovács Gábor, a kecskeméti Diák-2000 Vállalkozásszervező Iskolai Szövetkezet vezetője.
– A tanulók többsége szeretne dolgozni, legalább két hetet, de inkább egy hónapot. Olyanok is akadnak, akik ha csak tehetik, végigdolgozzák az egész nyarat. Általános tapasztalat, hogy júniusban akarnak a legtöbben dolgozni. A jó helyek gyorsan elfogynak, ezért aki teheti, fordítsa meg a sorrendet: először menjen el nyaralni megtakarított pénzéből, majd július-augusztusban dolgozzon, amikor könnyebben találhat jól fizető munkát.

Több iskolaszövetkezet is megerősítette: a cégek elsősorban végzettséget nem igénylő munkákra keresnek diákokat. Kecskeméten és környékén a zöldség-gyümölcs feldolgozás a sláger. Hagyományosan diákmunkának számít a csomagolás, szórólapozás, adatrögzítés. Lényegesen kevesebben alkalmaznak iskolásokat tolmácsolásra, irodai munkára, bár a diákok szívesen vállalkoznának rá.

A minimális órabér bruttó 360 forint. Erre jönnek a különböző pótlékok, amelyek az alapbér 15-30 százalékát tehetik ki. Műszaki ismeretekkel és némi szakmai gyakorlattal rendelkező főiskolások 600-700 forintos órabért is kaphatnak. Szintén jól fizet a gyermekfelügyelet (400-600 Ft/óra), a lakástakarítás (500-800 Ft/óra), pótvizsgára való felkészítés (500-900 Ft/óra), igaz, ilyen jellegű munkát szinte kivétel nélkül ismeretségek útján találhatnak a fiatalok.

Kiskunfélegyházán kevés helyen lehet a diákoknak munkát vállalni. Idén szórólapterjesztést, gyári és egyéb alkalmi munkát végezhetnek. Fuchs Róbert, a Meló-Diák elnöke elmondta, hogy a fizikai munka óradíja 360Ft-tól 400Ft-ig, a szakmai és nyelvtudást igénylő, valamint a hostess munka díja 500Ft-tól 1000Ft-ig terjed. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint 15 éves kortól lehet munkát vállalni, írásos szülői engedéllyel. 16 éves kor fölött már nem kell ilyen engedély, éjszakai műszakot azonban csak a 18. életévüket betöltött diákok vállalhatnak.

Az iskolaszövetkezetek általában a megrendelő által fizetett összeg 70 százalékát fizetik ki. Sokan mégis szívesebben dolgoznak rajtuk keresztül, mert mint mondják: így biztosak lehetnek benne, hogy szabályosan alkalmazzák őket, s nem kell attól tartaniuk, hogy fennakadnak a munkaügyi felügyelőség ellenőrzésén. A feketemunkán ért diákot egyébként nem fenyegeti pénzbírság, de munkáját elveszíti. A szabálytalanul eljáró munkaadó akár több millió forintos bírságra is számíthat.

A feketemunkán ért diákot egyébként nem fenyegeti pénzbírság, de munkáját elveszíti. A szabálytalanul eljáró munkaadó akár több millió forintos bírságra is számíthat.

A feketemunkán ért diákot egyébként nem fenyegeti pénzbírság, de munkáját elveszíti. A szabálytalanul eljáró munkaadó akár több millió forintos bírságra is számíthat. -->

Ezek is érdekelhetik