Kék hírek, bulvár

2016.08.16. 16:33

71 menekült halálát okozták - ősszel zárulhat le a nyomozás

Előreláthatólag augusztus végén, ősz elején fejeződik be a nyomozás annak az öt embercsempésznek az ügyében, akik 71 menekültet zsúfoltak össze egy hűtőkocsiban, négy gyermek, nyolc nő és ötvenkilenc férfi halálát okozva.

H. I.

Az ausztriai A4-es autópályán Pándorfalu (Parndorf) közelében tavaly augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A menekültek közül 29-en Irakból érkeztek, de az áldozatok között volt 21 afganisztáni, 15 szíriai és 5 iráni is (egy áldozatot még nem tudtak azonosítani). A furgonban utazott két afganisztáni család is, egy házaspár három gyerekkel és azok unokatestvére, valamint egy háromfős család.

Az orvosszakértői vizsgálat hivatalos szakvéleménye alapján a menekültek már a magyarországi útszakaszon meghaltak, az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és megfulladtak. A műszaki körülményeket vizsgáló szakértői vélemény szerint a hűtőkocsi légmentesen záródott, a belső térbe nem jutott be friss levegő. A boncolási jegyzőkönyv megállapította, hogy egy menekültnek sem volt esélye a túlélésre, hiszen a hűtőkocsiban csupán fél órára elegendő levegő volt.

A magyar szervek a szerb határ közelében még aznap elfogtak négy gyanúsítottat: egy 27 éves afgán, valamint egy 29, egy 30 és egy 50 éves bolgár férfit, majd elrendelték előzetes letartóztatásukat a Kecskeméti Városi Bíróságon. Jelenleg rajtuk kívül még egy gyanúsított van előzetes letartóztatásban, Kecskeméten és Budapesten vannak rács mögött. A magyar hatóságok télen átvették a nyomozást Ausztriától. Bűnszervezetben, a csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás a gyanúsítottak ellen. Az embercsempészés bűntettét 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a törvény, azonban ha bűnszervezetben követik el, 2-16 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.

Mint dr. Schmidt Gábortól, a megyei főügyészség sajtószóvivőjétől megtudtuk: a nyomozás előreláthatólag augusztus végén, ősz elején zárulhat le, azaz még nem történt vádemelés, és nem lehet tudni a bírósági tárgyalás kezdődátumát sem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!