Kék hírek, bulvár

2016.06.01. 17:59

Szabadságot és gyorsabb ügyintézést követeltek a migránsok

Több száz migráns kezdett demonstrációba a kiskunhalasi menekülttáborban. Szabadságot és gyorsabb ügyintézést követeltek. Petíciót adtak át a hatóságnak.

Zs. D./T. K./MTI

Frissítés: Szerda estére lecsillapodtak a kedélyek a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén, ahol háromszáz menekültügyi őrizetes jobb körülményeket, gyorsabb ügyintézést követelt és kitöréssel fenyegetőzött - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában. A közmédia tudósítója azt mondta, bár tíz-húsz ember még skandálja, hogy szabadságot követel, az elmúlt órákhoz képest jelentősen csökkent a feszültség, a rendőrök meg tudták nyugtatni a tömeget.

Este 8 körül a tiltakozók nagy része visszatért szállására - jegyezte meg.

Korábban írtuk:

A Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Kiskunhalas, Szegedi úti objektumában szerdán 11 óra 20 perc körül az ott elhelyezett 484 menekültügyi őrizetes közül mintegy 300 ember a zárt körülményeket és a lassú ügyintézést kifogásolva elégedetlenségének adott hangot - közölte a rendőrség.

Három választott szószólójuk közül egy szír férfi petíciót juttatott el a menekültügyi hatósághoz, majd arra szólította fel az egybeverődött migránsokat, hogy induljanak el Budapestre.

A rendőrség jelentős erőkkel biztosítja a befogadó intézményt és környékét, megakadályozza az őrzött befogadó központ elhagyását, fenntartja a városban a közrendet, a közbiztonságot - tette hozzá a közlemény.

A táborból tehát egyetlen bevándorló sem jutott ki. A felfegyverzett, védőfelszerelésbe bújt rendőrök sorfalat álltak, de csak farkasszemet néztek a kerítés mögé zártakkal.
Később a készenlétisek elvonultak, a migránsok pedig angol nyelvű feliratokat - szabadság, éhségsztrájk, segítség - helyeztek a kerítésre, és a "Freedom" , azaz szabadság szót skandálták. A hangjuk legtöbbször akkor erősödött fel, amikor megjelent az őrzött szállás főbejáratánál egy-egy tévéstáb, vagy fotós.
Délután fél hat körül már csak néhány rendőr állt szemben az illegális bevándorlókkal, de információink szerint nem kell tartani a kitörésüktől.


A Halas TV videója.

Úgy tűnik, hogy sikerre vezetnek a tárgyalások, és nem kell erőszakra számítani a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén, ahol szerdán háromszáz menekültügyi őrizetes jobb körülményeket, gyorsabb ügyintézést követelt és kitöréssel fenyegetőzött - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna műsorában.

Bakondi György azt mondta: folyamatosan tárgyalnak a migránsok szószólóival, és sem az illegális bevándorlók kitörése nem valószínű, sem az, hogy megtámadják a rendőröket.

Felidézte, hogy az incidens reggel kezdődött az őrzött szálláson, amely, zárt, nem lehet szabadon elhagyni. Azokat helyezik ilyen típusú létesítménybe, akiket a bíróság elítélt tiltott határátlépés vagy más bűncselekmény miatt, ugyanakkor a kiutasítás elkerülése érdekében menekültügyi kérelmet nyújtottak be.

A migránsok alapvetően azt követelik, hogy helyezzék őket nyílt táborba, valamint gyorsítsák meg az eljárásukat - mondta Bakondi György.

Hangsúlyozta: a törvények a külföldiekre és a migránsokra is vonatkoznak. Sem arra nincs lehetőség, hogy módosítsák a jogszabályilag előírt eljárási határidőket a menekültügyi őrizetesek nyomására, sem pedig arra, hogy nyílt táborokba tegyék át őket.

A belbiztonsági főtanácsadó kiemelte, hogy a telephely személyzete mindent megtesz a migránsok érdekében, akiknek megfelelő ellátást és elhelyezést biztosítanak. Az őrzött központ épülete új - fűzte hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!