Kék hírek, bulvár

2016.06.01. 13:00

Részletek a 17 évvel ezelőtt történt műkerti gyilkosságról

Egyelőre teljes tagadásban van az a 40 éves budapesti férfi, akit a 17 évvel ezelőtti kecskeméti gyilkossággal gyanúsítanak. A rendőröknek egyértelmű bizonyítékai vannak a jelenleg is előzetesben lévő Z. János ellen.

Zs. D.

Fotós: Zsamboki_Dora

Egy fővárosi rablás elkövetőjének elfogása hozott áttörést a 17 évvel ezelőtt történt kecskeméti gyilkosság felderítésében. 1999. szeptember 16-án kora reggel holtan találtak Kecskeméten egy fiatal nőt. A 31 éves kiskunfélegyházi M. Beáta holtteste a műkertvárosi kiserdőben, egy ösvény közepén feküdt. A nőt csaknem teljesen lemeztelenítették, szétszaggatott bugyiját az egyik faágon találták meg, táskája, iratai eltűntek. Hamar kiderült, hogy a nő szexuális indíttatású gyilkosság áldozata lett: megerőszakolták, megfojtották és kifosztották.
A rendőrök a nő testén biológiai anyagmaradványokat találtak, ez alapján sikerült azonosítani 17 év után az elkövetőt. A 40 éves, Budapesten élő Z. János lebukott, ám egyelőre tagadja a gyilkosságot. A rendőröknek viszont egyértelmű bizonyítékai vannak a férfi ellen. 

Többször leporolták a döglött ügy aktáit

A bűncselekményről, a nyomozás állásáról szerdán sajtótájékoztatót tartottak a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon. Szabó Vendel ezredes, a megyei főkapitány bűnügyi helyettese felidézte, hogy a rendőrök 1999-ben nagy erőkkel kezdték meg az elkövető felkutatását, nagyon alapos helyszíni szemlét hajtottak végre, ekkor került a bizonyítékok közé a biológiai anyagmaradvány is.

[caption id="" align="alignright" width="300"] M. Beáta bugyiját egy fán találták meg a helyszíneléskor. (Fotó: Zsaru Magazin)
[/caption]

Arról, hogy mi történhetett többféle verziót is felállítottak, feltérképezték a sértett kapcsolatrendszerét, több száz tanút hallgattak ki, de sajnos nem jutottak eredményre. A nyomozást 2001-ben megszűntették, ám a szörnyű gyilkosságot nem feledték el a rendőrök, időről időre leporolták az aktákat, hátha végre áttörést érhetnek el az ügyben. Erre viszont tavaly év végéig várni kellett. Akkor fogták el ugyanis a fővárosban Z. Jánost.

Ismerte egymást a cukrászlány és az élősködő

Bogdány Gyula alezredes, a megyei főkapitányság bűnügyi osztályának osztályvezető helyettese ismertette mindazt, amit a nyomozásról eddig tudni lehet.
Z. János jelenleg 40 éves, a fővárosban él. A megtermett, két méter magas, a bűncselekmény elkövetésekor körülbelül 110 kilós férfi 1999-ben és az azt követő években sem került a rendőrség látókörébe a gyilkossággal összefüggésben, dacára annak, hogy a bűncselekmény idején Kiskunfélegyházán és Kecskeméten is megfordult. Z. János nem szeretett dolgozni, főként csalásokból, lopásokból tartotta fenn magát akkortájt – is.

A jó kiállású, ''99-ben 23 éves férfi sorra csapta be a társkereső oldalakon megismert, nálánál általában idősebb nőket, „élősködő életvitelt folytatott”. Félegyházára is így keveredett. Ott egy nőnél lakott, akit meglopott, értéktárgyait egy kecskeméti zálogházban adta el. Egy másik félegyházi nőt rávett arra, hogy munkahelye kasszájából vegyen ki pénzt, ezekben az ügyekben eljárás indult ellene. Az 1999-es nyár elején Tőserdőn is lebukott, ott hétvégi házakat fosztogatott.

M. Beátát a kiserdőben ölte meg a gyilkos

A kiserdő, ahol M. Beáta holttestét megtalálták, a bűncselekmény idején gyakran nyújtott búvóhelyet prostituáltaknak és kuncsaftjaiknak. Korábbi feltételezések szerint M. Beáta holttestét berendezett helyszínen találták meg. Újságírói kérdésre Bogdány Gyula most emlékeztetett: ismeretlen tettes ellen indult az eljárás, melynek kezdeti szakaszában többféle forgatókönyvet állítottak fel. Így nem vetették el a berendezett helyszín lehetőségét sem, ez arra az elkövető típusra utal, aki közeli ismerőse az áldozatnak. Eszerint a forgatókönyv szerint a tettes megpróbálta úgy beállítani a helyszínt, mintha egy prostituálttal folytatott szexuális kapcsolat során történt volna a gyilkosság. Az alezredes a mai ismeretek szerint kijelentette: a helyszín, ami a rendőröket fogadta egy erőszakos közösülés helyszíne volt, a férfi ott gyilkolt és kevés dolgot változtatott meg a helyszínen, amikor elmenekült.

Az alezredes erről a sajtótájékoztatón nem beszélt, de Zsaru Magazinnak, a rendőrség lapjának elárulta, hogy az áldozat cipőtalpába fúródva szedertüskéket találtak a rendőrök. Átvizsgálták a sértett feltételezett útvonalait és a helyszín környékét. Megállapították, az a növény csak a gyilkosság helyszíne felé vezető ösvény mentén nőtt. Feltételezésük szerint Z. János ismerhette az áldozatot, leszólította, és előbb csellel, később erőszakkal elvezette a helyszínre. Lefogta, leszorította, és a nő akarata ellenére közösült vele, majd – mivel tarthatott a lány feljelentésétől – megölte. Aztán magához vette a pénzét. A korábban anyagi gondokkal küzdő férfi a gyilkosság után több albérlethirdetőt is felhívott a nőtől elvett telefonkártyával.

Rendszeresen járt egy kecskeméti panzióba, ahová alkalmi hölgyismerőseit vitte, de több prostituálttal is kapcsolatba került, akik éppen abban a kiserdőben dolgoztak, ahol később megtalálták M. Beáta holttestét. Z. János mindenkit kihasznált, aki bizalommal volt felé. Ha valahol kitelt a becsülete, továbbállt, és újabb áldozatot fűzött be. ''99 szeptemberében éppen nem volt pénze, a kecskeméti pályaudvaron aludt.

M. Beáta Kecskeméten egy belvárosi cukrászdában dolgozott, naponta ingázott vonattal otthona és munkahelye között. A zárkózott nőt sokan ismerték és szerették. Ő és Z. János ismerték egymást, ez már 1999-ben is valószínűsíthető volt a nyomok alapján, bár M. Beáta senkinek sem beszélt erről a kapcsolatról. Az, hogy hogyan ismerkedtek meg egymással, egyelőre nem teljesen világos, a rendőrségnek erre több verziója is van, de részletekbe a nyomozás érdekei miatt egyelőre nem bocsátkoznak. Az alezredes szerint az áldozat és a tettes is igyekezett valamilyen módon félreinformálni a környezetét a kapcsolatairól. Bár M. Beáta nem ismerkedett könnyen férfiakkal, a rendőrök szerint ma már egyértelműen látszik, hogy Z. János „illeszkedik a sértett akkori életviteléhez”.

Hideg találat hozott áttörést

 Z. János egy „útonállószerű” rablást követett el a fővárosban a közelmúltban, ezért vettek tőle DNS-t, bekerült a minta az adatbázisba, ez hozott tavaly októberben egy úgynevezett hideg találatot, ami azt jelenti, hogy egy régi bűncselekmény helyszínén rögzített nyomhoz hosszú évek elteltével találnak kapcsolódást. Nem szabad elfelejteni, hogy 1999-ben még nem álltak rendelkezésre azok a technikai lehetőségek, melyeket ma már természetesnek veszünk. A gyilkosság helyszínén gyűjtött biológiai anyagmaradványokat a kor legmodernebb eszközeivel vizsgálták meg újra és újra, lényegében tehát az idő és a technika fejlődése is segített abban, hogy a gyanúsítottat elfogják.

Z. János személyét és életét az elmúlt hónapokban a Bács-Kiskun megyei rendőrök nagy alapossággal vizsgálták, és vizsgálják is majd. Sok adatbázist böngésztek már át, megnézték a bírósági iratokat, a rendőrségi papírokat, az egészségbizosítási- és TB-nyilvántartásokat, és a büntetés-végrehajtás adatbázisát is. Ezekből derült ki, hogy Z. János aktív bűnöző volt. A helyi bíróságok iratai egyértelműen bizonyítják, hogy a férfi abban az időben Kecskeméten és Kiskunfélegyházán volt.

Z. János idén februárban szembesült azzal, hogy mivel gyanúsítja a rendőrség. Annyit ismert be, hogy akkortájt valóban Kecskeméten és környékén élt. Ismerkedett az utcán, szeretkezett a parkokban, de állította, nem követett el erőszakos bűncselekményt, M. Beátát pedig sosem látta. A férfit egyelőre a DNS-azonosság sem billentette még ki a szerepéből, a hazugságvizsgálatba pedig nem egyezett bele.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotók: police.hu
[/caption]

Bogdány Gyula szerint nem kell azon meglepődni, hogy a férfi teljes tagadásban van, hiszen az elmúlt 17 évben azt hihette, hogy megúszhatja a gyilkosságot, és fel is készülhetett arra a pillanatra, amikor a rendőrség kopogtat nála, hogy felelősségre vonja M. Beáta megöléséért. Ez azonban nem lehetetleníti el, csak megnehezíti, hosszabbra nyújtja a nyomozást. Idő pedig van, hiszen az emberöléssel, erőszakos közösüléssel és kifosztással megalapozottan gyanúsítható Z. János a fővárosi rablás miatt előzetes letartóztatásban van, szörnyű tette pedig nem évül el.

 

 

 

Az alezredes erről a sajtótájékoztatón nem beszélt, de Zsaru Magazinnak, a rendőrség lapjának elárulta, hogy az áldozat cipőtalpába fúródva szedertüskéket találtak a rendőrök. Átvizsgálták a sértett feltételezett útvonalait és a helyszín környékét. Megállapították, az a növény csak a gyilkosság helyszíne felé vezető ösvény mentén nőtt. Feltételezésük szerint Z. János ismerhette az áldozatot, leszólította, és előbb csellel, később erőszakkal elvezette a helyszínre. Lefogta, leszorította, és a nő akarata ellenére közösült vele, majd – mivel tarthatott a lány feljelentésétől – megölte. Aztán magához vette a pénzét. A korábban anyagi gondokkal küzdő férfi a gyilkosság után több albérlethirdetőt is felhívott a nőtől elvett telefonkártyával. Fotók: police.hu M. Beáta bugyiját egy fán találták meg a helyszíneléskor. (Fotó: Zsaru Magazin) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!