Kék hírek, bulvár

2016.06.22. 09:24

Milliárdokat csaltak az olaj áfájával

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 26 emberrel szemben emelt vádat többek között bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt.

Zs. D.

Az ügyészség közlése szerint a kiskunfélegyházi kft. vezetője 2011. és 2013. között jelentős mennyiségű étolajat gyártott és értékesített, melyhez az alapanyagot Romániából és Bulgáriából áfamentesen szerezte be. A cégnek az étolaj belföldi továbbértékesítése után áfát kellett volna fizetnie, de ezt a cégvezető el akarta kerülni. A továbbértékesítés során felmerülő áfa összegéből ugyanis csak az előzetesen felszámított áfát lehetett volna levonni.

A cégvezető és társai úgy trükköztek, hogy olyan cégláncolatot hoztak létre, amely valós gazdasági tevékenység nélküli számlázást folytatott. A számlagyárban készült számlákkal azt a látszatot keltették, mintha az étolajgyártó és forgalmazó kft. az árut belföldi cégektől szerezte volna be és a beszerzés során a belföldi áfát megfizette volna.

A vádirat szerint a számlaláncolat létrehozásában és működtetésében 17 vádlott vett részt, akik hosszabb időn keresztül, szervezett keretek között, bűnszervezetben folytatták a tevékenységüket úgy, hogy egymás között a feladatokat – cégalapítás, számlázás, banki utalások, készpénz felvételek – megosztották.

Az elkövetők a nagy számú gazdasági társaságból álló, többszörösen összetett céghálózat működtetésével áfafizetési kötelezettségüket közel három éven át több, mint 4,1 milliárd forinttal csökkentették.

A nagy forgalmat bonyolító cég értéke a vezetője által elkövetett áfacsalásnak köszönhetően a többszörösére nőtt, amit a cégvezető és házastársa – a kft. tagjai – ki is használtak. 2014-ben, a cégnél tartott házkutatás után a házaspár az áfát elkerülő, jól prosperáló céget az eredeti érték 64-szereséért, több mint 5,5 milliárd forintért értékesítette. A pénzt a cégvezető családtagjai osztrák bankszámláira utalták, illetve befektették.

Az ügyben összesen 26 vádlottal szemben került sor vádemelésre, a bűnszervezetben 17-en vettek részt. A vádlottak közül 18-an korábban voltak már büntetve, 8-an  pedig – így a cégvezető és házastársa – büntetlen előéletű.

A bűnszervezetet irányító cégvezető előzetes letartóztatásban van, társai házi őrizetben és lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!